Gerrit Dou (7 aprilie 1613 - 9 februarie 1675) pictor baroc olandez, cunoscut si sub numele de Dow sau Dov.
S-a nascut in Leiden si a invatat pictura pe sticla de la tatal sau. In 1928 a devenit primul elev al lui Rembrandt, fiind in aceasta perioada influentat de maestrul olandez. Dupa ce Rembrandt s-a mutat la Amsterdam, Dou si-a format treptat un stil propriu, realizand in principal lucrari de mici dimensiuni, foarte elaborate. Dupa ce a pictat mai multe portrete a realizat compozitii mai ambitioase, majoritatea scene din viata de familie, cu detalii minutioase pentru pictarea carora se folosea de o lupa, jocuri de clar obscur si un deosebit simt al realismului imaginii. Putinele personaje din tablouri erau de obicei inconjurate de carti, instrumente muzicale sau obiecte de uz casnic, toate atent redate.
Se spune despre Dou ca era foarte meticulos si atent, atat cu lucrarile sale, cat si cu instrumentele de lucru, pe care le pastra intr-o ordine si curatenie perfecte, detestand cea mai mica dezordine.
Impreuna cu Jan Steen [1625-1679] Dou s-a numarat printre fondatorii Ghildei St Luke din Leiden in 1648. Spre deosebire de Steen, Dou s-a bucurat mult timp de succes, lucrarile sale vanzandu-se cel putin in timpul vietii artistului cu preturi egale sau chiar mai mari decat cele pentru tablourile lui Rembrandt. Creatiile sale au inceput sa intre in uitare abia de la jumatatea secolului XIX, cand forta impresionismului a facut ca interesul pentru precizie in pictura sa scada. Dou a condus si un atelier, printre studentii sai numarandu-se Quirijn van Brekelenkam, Frans van Mieris si Godfried Schalcken. Acestia i-au continuat stilul, iar Leiden a urmat traditia pana in secolul XIX.