Decizia a fost luata ieri, intr-o intrunire care urma sa rezolve o disputa intre Bujor Nedelcovici si Radu F. Alexandru. Acesta din urma a sesizat Colegiul de Onoare dupa ce, intr-un interviu din „Observator cultural” (nr. 378), Nedelcovici a declarat: „Cu Radu F. Alexandru am fost prieten, locuiam in acelasi bloc. Imi arata memoriile pe care le trimitea la Securitate. Il intrebam de ce nu le trimite la Uniunea Scriitorilor. El imi raspundea: „Acolo sunt mai eficiente”. Dupa 1990 l-am intalnit si l-am intrebat de ce a procedat asa. El a negat totul. Victor Rebengiuc detine anumite probe in acest sens...”.
Intr-un comunicat intocmit de cei trei membri ai Colegiului prezenti - Livius Ciocarlie, Alexandru George si Ion Pop - se arata ca Radu F. Alexandru i-a prezentat atunci lui Nedelcovici „o sinteza adresata Securitatii despre conditia scriitorului in contextul politic al momentului, care i-a fost ceruta de Securitate in timpul anchetarii sale”. Potrivit lui Alexandru, in sinteza nu exista elemente incriminatorii.
Un telefon „de sus”
La „audiere” a participat si Victor Rebengiuc, ajuns la USR la o ora de la inceperea intalnirii. „A fost o onoare ca a venit acolo, dar declaratiile sale nu au cantarit foarte mult pentru ca nu erau decat presupuneri, si nu probe”, a precizat Livius Ciocarlie.
Actorul a relatat cum Radu F. Alexandru l-a avertizat inainte de ‘89 ca un om-cheie din conducerea Securitatii i-a spus telefonic ca discutiile sale sunt ascultate atent si inregistrate. Remarca i-a starnit lui Rebengiuc suspiciuni, dar scriitorul a replicat ca voia doar sa-l protejeze, in calitate de prieten. „Eu nu m-am asteptat la nimic de la intrunirea asta. Pur si simplu m-am dus sa povestesc ceva”, a spus actorul.