Vom prezenta aceste rapoarte pe judete, pentru a reiesi mai clar, prin comparatie, activitatea Securitatii.
Situatia retelei informative în anul 1984, IJ Vâlcea:
`În perioada 31.03.1983-31.03.1984 pe linia problemei activitatea dusmanoasa desfasurata de unele persoane din sectoarele Arta-cultura, s-au efectuat 4 recrutari, având în prezent 29 surse, ce evidentiaza o crestere de 11,6% fata de perioada anterioara.
Din totalul de 29 surse, 8 au pregatire superioara, iar 3 au posibilitati informative în exterior si 5 interjudetene.
Dupa aparitia Programului de masuri, volumul si calitatea informatiilor a crescut, mai ales în ce priveste comportarea, relatiile si legaturile membrilor celor doua formatiuni artistice din judet, care au prezentat spectacole artistice în Franta si Grecia.
Cu aceasta ocazie, 7 surse au calatorit în strainatate, de la care s-au obtinut informatii importante, ele fiind înaintate la Directia I, pe masura obtinerii lor.
Am deschis în perioada mentionata 3 dosar de urmarire informativa si o persoana a fost luata în supraveghere informativa.
Un dosar de urmarire informativa a fost închis prin recrutarea obiectivului. /…/
Înca nu dispunem de suficienta retea, mai ales în mediul artistilor populari, instrumentisti, profesionisti si alte categorii.
Având în vedere ca dispunem în prezent de un cadru organizatoric bine stabilit, ca programul de masuri elaborat în problema este înca de stricta actualitate, munca pe acest profil se va îmbunatati substantial."
Situatia retelei informative în anul 1984, IJ Calarasi:
`În perioada martie 1983-martie 1984 s-a efectuat recrutarea unui numar de 6 surse de informare (1 informator, 4 colaboratori si o gazda de întâlniri).
În prezent, în problema sunt folosite 10 surse, dintre care 3 informatori, 4 colaboratori, 1 rezident si 2 case de întâlniri).
Sporul real al retelei informative fata de perioada anterioara este de 15%.
Nu avem surse cu posibilitati de exterior.
Fata de perioada anterioara elaborarii Programului de masuri în problema, a crescut numarul si calitatea informatiilor obtinute.
Nu avem cazuri de surse care s-au deplasat în exterior.
Numarul elementelor supravegheate informativ în cadrul dosarului de problema a crescut cu 50% fata de perioada anterioara.
În perioada respectiva au fost întreprinse urmatoarele masuri preventive: 2 informari la organele de partid, 1 aviz negativ, 20 prelucrari contrainformative individuale, 1 pregatire contrainformativa colectiva.
Pentru înlaturarea acestor neajunsuri si executarea calitativ superioara a tuturor prevederilor Programului de masuri în aceste obiective se vor lua masuri de crestere a potentialului informativ prin recrutarea de noi surse."
Situatia retelei informative în anul 1984, IJ Teleorman:
`Actionându-se în spiritul prevederilor Programului de masuri din problema, în perioada martie 1983-martie 1984 au fost atrase la colaborare 3 surse: 1 colaborator, 1 sursa PCR si 1 gazda casa de întâlniri, astfel ca în prezent dispunem în problema de un potential informativ de 9 surse.
Raportam ca nu avem surse recrutate cu posibilitati în exterior sau interjudetene ori care s-au deplasat în strainatate. /…/
Raportam ca pe linia problemei nu s-au obtinut informatii din care sa rezulte actiuni ale unor elemente ori cercuri din exterior de a racola sau incita la actiuni dusmanoase persoane din sfera de competenta, relatii cu elemente ostile din cadrul emigratiei, initierea unor actiuni de protest ori santaj politic în scopul rezolvarii nemultumirilor personale. /…/
În aceasta perioada a fost avertizata o persoana, s-au efectuat 4 informari la organul de partid si 3 informari la conducerile institutiilor din arta-cultura. În vederea sporirii volumului si calitatii informatiilor în problema, conducerea profesionala a stabilit masuri menite sa conduca la cresterea eficientei activitatii informativ-operative pe aceasta linie de munca."
Ca si în celebrele planuri din agricultura, era necesar ca de la an la an sa înregistrezi sporuri la numarul de informatori recrutati, precum si la numarul de urmariti. Nu s-au facut calcule, dar ne întrebam daca nu se ajunsese, precum în agricultura, unde raportarile pamântului însamântat depaseau suprafata totala a tarii.
Putem remarca grija deosebita pentru extinderea retelei informative în rândul celor cu `posibilitati în exterior" care, fie aveau rude, fie se deplasau în cadrul unor programe cultural-artistice.
Ca diferente, putem evidentia lipsa de informatori care sa poata pleca în exterior (în cadrul judetelor Calarasi si Teleorman), în timp ce exponentii mediului cultural-artistic din judetul Vâlcea erau încadrati informativ în timpul deplasarilor în strainatate.
O ultima concluzie care se desprinde este aceea ca judetul Vâlcea era, fie mai activ din punctul de vedere artistic si cultural (erau recrutate 29 surse, fata de 9, respectiv 10 în celelalte judete de referinta), fie mai bine organizat din punctul de vedere al metodicii si al activitatii organelor de Securitate.
Ca în toate rapoartele perioadei comuniste, si cele ale Securitatii se încheiau cu promisiuni de a `lucra mai mult si mai bine", de a-si îmbunatati performantele, precum si cu autocritica de rigoare.