Câştigătoarea va împlini 88 de ani pe 22 octombrie.
Deşi i se atribuie o aplecare spre angajarea feministă, laureata 2007 respinge această lectură.
Doris Lessing, cea mai vârstnică scriitoare de Nobel
Premiul Nobel pentru literatură pe 2007 a fost atribuit britanicei Doris Lessing, a anunţat, ieri, Comitetul Nobel. Născută în 1919, în Kermansha (Persia, actualul Iran), ea este a unsprezecea femeie câştigătoare a premiului Nobel pentru literatură de la înfiinţarea prestigioasei distincţii în 1901, şi a trezeci şi patra laureată a Nobelului în general.
Comitetul Nobel a ales să recompenseze „povestitoarea experienţei feminine, care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară analizează o civilizaţie divizată“, a indicat într-un comunicat Academia suedeză.
Doris Lessing va împlini 88 de ani pe 22 octombrie. Ea a devenit cea mai vârstnică persoană care a fost vreodată premiată cu Nobelul pentru literatură de la Theodor Mommsen, la 85 de ani, în 1902.
Ficţiunea lui Lessing este, de obicei, împărţită pe trei etape: comunistă (1944 - 1956), când a scris despre probleme sociale, la care s-a întors în 1985 cu „The Good Terrorist“, psihologică (1956 -1969) şi sufistă, chiar SF. Deşi i se atribuie angajare feministă, Doris Lessing respinge această lectură. Din pricina atitudinii ei critice faţă de regimul sud-african, i s-a interzis accesul în anumite ţări africane între 1956 şi 1995. De asemenea, în calitatea ei de membră a partidului Comunist Britanic în anii ‘50, Lessing s-a implicat în numeroase campanii anti-nucleare.
Scriitoarea - publicată şi în ţara noastră
Doris Lessing a fost publicată şi în România unde au fost traduse volumele „O coborâre în Infern“ (1986) şi „Poveşti americane“ (1989).
Lessing va primi distincţia în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm, pe 10 decembrie.
Atunci i se va înmâna un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane euro) şi o medalie de aur.
Speculaţiile privind candidaţii şi posibilii câştigători nu au încetat să apară, favoriţii rămânând, până în ultima zi, americanul Philip Roth, japonezul Haruki Murakami şi israelianul Amos Oz.
În ultimii trei ani, premiul a fost acordat unor scriitori cu mesaj politic puternic, Elfriede Jelinek, Harold Pinter şi Orhan Pamuk, deşi poziţia oficială a Academiei Suedeze este că membrii Comitetului Nobel nu ţin niciodată seama de considerente politice. (A.Gh.)