Scriitoarea britanica Doris Lessing este castigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2007, devansand alte nume mult mai cunoscute, precum Philip Roth, Haruki Murakami sau Mario Vargas Llosa. Lessing este cea de a 11-a femeie care castiga prestigiosul premiu, incepand de la prima editie din 1901. Chiar daca numele ei fusese mentionat de critici si presa culturala britanica, drept posibil candidat la Nobel, nimeni nu ii dadea sanse prea mari. Se pare ca dupa 2006, cand premiul a fost castigat de prozatorul turc Orhan Pamuk, seria surprizelor continua.
Doris Lessing a publicat in mai bine de cinci decenii de activitate literara mai multe romane si povestiri, inspirate de copilaria sa in Africa si de evenimentele politice ale secolului XX, dar si de problemele feministe, scriitoarea fiind un simbol al miscarii. |
Doris May Taylor s-a nascut pe 22 octombrie 1919 in Khermanshah (astazi Iran) si si-a petrecut primii ani din viata in Rhodesia, astazi Zimbabwe, dupa ce parintii se mutasera aici in 1927. Autoarea va reveni aici abia in 1982. Dorind sa plece din Africa, se casatoreste in 1939 cu Frank Wisdom, cu care va avea doi copii, divortand insa in 1943. Se va recasatori cu Gottfried Lessing in acelasi an, dar cei doi vor divorta in 1949. Atunci Doris Lessing, insotita de fiul ei si avand asupra sa manuscrisul primului ei roman, "The Grass Is Singing", se stabileste in Marea Britanie.
Publica in 1950 cartea, o analiza dura a rasismului si colonialismului, iar succesul de critica si public este surprinzator. Pentru scurt timp va face parte din Partidul Comunist Britanic, de unde se retrage in urma evenimentelor din 1956, din Ungaria. Se impune ca autor si ca reprezentanta a feminismului prin seria de romane "Children of Violence", publicata intre 1952 - 1969, avand-o ca personaj principal pe Martha Quest. In anii '80, cand cota sa de popularitate scazuse, Doris Lessing se decide sa testeze importanta pe care o are un nume pe piata editoriala. Propune editurilor un nou roman, de aceasta data sub pseudonim, iar cartea ii este respinsa. Va fi in cele din urma acceptata si publicata, moment in care Lessing anunta ca este adevaratul autor al cartii.
Este si un oponent inversunat al regimurilor politice africane actuale. In prezent locuieste in Hampstead, unde a scris in ultimii ani mai multe lucrari de science fiction. Este si unul dintre cei mai in varsta membri ai MySpace. De-a lungul carierei, Lessing a castigat mai multe premii, intre care Prix Medicis in 1976 si Los Angeles Times Book Prize in 1995.
Doris Lessing va primi o medalie de aur, diploma si suma de 10 milioane coroane suedeze (peste un milion de euro), chiar de la Regele Carl XVI Gustaf, in cadrul unei ceremonii organizate la Stockholm pe 10 decembrie.
Photo : www.smh.com.au
11 Octombrie 2007