Selectie din seriile fotografice
Bisericile fortificate ale sasilor din Transilvania
Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras
7 – 30 august 2015, Sala Irina Nicolau
Muzeul National al Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman are bucuria de a va invita vineri, 7 august 2015, ora 17, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei de fotografie Donatia Peter Jacobi catre Muzeul National al Taranului Roman.
Expozitia include o selectie din seriile fotografice Bisericile fortificate ale sasilor din Transilvania si Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras.
Bisericile fortificate ale sasilor din Transilvania
Fotografiile sculptorului Peter Jacobi, realizate in cursul anilor 2004 si 2005, arata ansamblurile bisericilor fortificate sasesti din Transilvania. Imaginile sunt reprezentative pentru realizarile culturale ale sasilor de-a lungul celor aproape noua veacuri de prezenta in Transilvania. Fotografiile fac trimitere atat la arta moderna, cat si la scenografie. In afara de intentia genuin artistica, imaginile prezentate in expozitie au ca scop si sa atraga atentia publicului cultural interesat asupra pericolului in care se afla acest patrimoniu. Dupa exodul in masa al sasilor din Transilvania in anii ’90 ai secolului trecut, acest patrimoniu a fost parasit si este amenintat de deteriorare.
Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras
Expozitia, gazduita de Muzeul Taranului in aprilie 2012, contine fotografii din colectia artistului Peter Jacobi, infatisand, mai ales, doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, purtand costume traditionale romanesti.
Dupa cum se stie, Reginei Elisabeta i se datoreaza adoptarea, la Curte, a modei costumului traditional romanesc, socotit, pana atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de catre tarani. Exemplul sau a fost urmat de Regina Maria si de principesele Elisabeta, Maria si Ileana, dar si de majoritatea doamnelor din inalta societate romaneasca.
Incet, incet, hainele taranesti au patruns intr-o societate care, in acea perioada, era obisnuita mai degraba sa imite tinuta vest-europeana, decat sa afirme virtutile traditiei autohtone.
Inca dinainte de Razboiul de Independenta si pana in pragul dezastruosului an 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile acestor doamne din inalta societate romaneasca. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, in demersul sau artistic.
Pentru Peter Jacobi, patina timpului care s-a asternut peste imaginile descoperite in anticariate si arhivate sentimental, in atelierul sau, innobileaza fotografiile. Artistul lasa timpul sa intervina peste imaginile de epoca si chiar il ajuta, adeseori, prin interventii practicate direct pe hartia fotografica, parca pentru a sublinia efemeritatea creatiei umane.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana pe 30 august 2015, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.
Iulie 2015