Cunoscut mai mult ca un personaj singuratic, Brancusi a avut si privilegiul unor mari iubiri, iar cea mai cunoscuta poveste de dragoste pare a fi cea cu Margit Pogany, pictorita de origine maghiara. In 1909 Brancusi o intalneste si ii cere sa ii pozeze pentru un bust.
Am pozat pentru el de mai multe ori, isi amintea Margit Pogany. De fiecare data, incepea si termina un nou bust in lut. Era fiecare frumos, minunat de real. Eu il rugam sa il pastreze ca varianta finala, dar el izbucnea mereu in ris si arunca bustul inapoi in lada cu lut din coltul atelierului – spre marea mea dezamagire.
Dupa razboi Margit Pogany s-a stabilit in Australia si pina in 1937 a urmat o perioada de corespondenta intre ea si Constantin Brancusi, astfel o iubire s-a maturizat si s-a transformat de-a lungul timpului intr-o prietenie profunda.
In 1913 Brancusi expune in Statele Unite, iar lucrarea Domnisoara Pogany a trezit publicului un interes fabulos. Ochii enormi, celesti si capul ovoid au stranit controverse, la inceput si ironii, insa sensibilitatea lucrarii a invins. Subtilitatea mainilor impreunate ce sprijina fata era remarcata, iar finetea chipului, a liniilor au impresionat.
In opera sculptorului Brancusi se remarca seria de nousprezece lucrari inchinate Domnisoarei Pogany, lucrari realizate timp de aproape doua decenii si care vorbesc despre iubire si hipnoza privirii.
Raman insa intrebarile : a existat intr-adevar aceasta iubire si era nevoie ca un model feminin sa pozeze pentru a realiza aceste lucrari ?
imagini : dictando.blogspot.com