'Am nouasprezece ani si sint student. Fantezia mea preferata se invirte in jurul unei fete care locuieste in blocul meu. Desi n-am fost prezentati unul altuia niciodata, am aflat ca i s-au cam aprins calciiele dupa mine pentru ca seman cu Elton John. Imi inchipui cum, intr-o seara, trec pe linga usa ei si dinauntru razbate muzica lui Elton John, cu volumul la maxim. Deschid usa pe furis si o zaresc intinsa pe pat. (...) Ma trage deasupra ei. Incep s-o sarut. Ea geme fericita si isi desface picioarele. Apoi ne-o tragem in draci si avem un orgasm cutremurator. Cind isi da drumul, striga Elton!!! din toti plaminii si ma tine strins.' Confesiunea, semnata 'Clifton', ii apartine unuia dintre cei peste 3.000 de respondenti care au dat curs invitatiei lansate de Nancy Friday: domnilor, povestiti-mi fanteziile voastre erotice. Semnatarul scrisorii se numara printre cei care nu intra in foarte multe detalii si se mentine in limitele unui limbaj 'decent'. Insa majoritatea confesiunilor reunite in cartea lui Friday sint mult mai grafice si fara perdea.
3.000 de scrisori confesive
Dintre cele peste 3.000 de scrisori primite (se presupune) de la barbati de pe tot teritoriul american, carora le-a garantat, fireste, anonimatul, autoarea a selectat in jur de 200, pe care le-a considerat cele mai expresive si, in acelasi timp, cele mai relevante pentru diversele tipuri de fantezii pe care volumul incearca sa le documenteze. Dificil, fireste, sa se puna ordine intr-un domeniu care pare sa scape, prin definitie, oricarui control rational. Cu toate acestea, Friday porneste, la inceputul cartii, intr-o calatorie temerara care reprezinta o tentativa, daca nu de a sistematiza, macar de a oferi o panorama cit mai elocventa a acestei lumi populate de imaginile deloc pure care excita simturile barbatilor in momentele lor cele mai intime. Cartografiind aproape in intregime teritoriul tematic al fanteziei masculine, in capitole precum 'Masturbarea', 'Punerea in practica a fanteziilor', 'Sexul oral', 'Sexul anal', 'Menage a trois', 'Homosexualii' si 'Sadomasochismul', autoarea livreaza o analiza care se intinde pe parcursul a peste 550 de pagini.
Friday, jurnalista a imaginatiei
De ce scrie despre o asemenea tema o femeie? Dincolo de raspunsul simplu ca o privire din exterior este, de regula, o garantie a unui spor de obiectivitate, Nancy Friday nu este oricine. Editia originala a cartii a aparut sub titlul 'Men in Love. Mens Sexual Fantasies' in 1980, la sapte ani dupa ce jurnalista stabilita la New York facuse senzatie cu prima ei carte, 'My Secret Garden: Womens Sexual Fantasies', un volum bazat in principal tot pe interviuri si investigatii, care avea sa devina imediat un best-seller. Pentru a-si stringe materialul, Friday nu procedeaza bazindu-se pe o analiza statistica riguroasa, astfel incit rezultatele la care ajunge nu pot fi considerate stricto sensu reprezentative nici macar pentru populatia masculina din Statele Unite. Insa, dintr-un alt punct de vedere, marturisirile prezentate in carte au ceva exemplar si elocvent, asa cum reactiile unor oameni intervievati pe strada sint, daca nu susceptibile de a fi imediat generalizate, macar relevante si tipice. Nancy Friday ramine in primul rind jurnalista. Pe copertele cartilor ei anterioare sau, uneori, semnind cu alt nume in reviste pentru barbati, ea le cere cititorilor sai sa-i trimita scrisori, pe care ulterior le triaza. Alteori, isi obtine materialul din relatarile de caz ale prietenilor psihologi.
Ingaduitoare cu micile machisme
Unele dintre confesiunile cititorilor sint bizare, naive sau marcate de prejudecati. Cineva care semneaza 'Drake' scrie ca abia recent, cu ocazia unor discutii, a descoperit ca sotia lui se masturbeaza. 'Vedeam fetele ca pe niste modele ale puritatii', marturiseste el. Friday este mai putin interesata de o analiza a discursului respondentilor, de o deconstruire a unui intreg esafodaj de idei preconcepute pe care, fara indoiala, toata lumea le are, intr-o masura mai mare sau mai mica, despre sexualitate. Acesta este, probabil, cel mai slab punct al volumului. Unghiul predominant de abordare a materialului este cel al psihanalizei clasice, insa adesea teoretizarea ramine la nivelul unei analize facute, fara indoiala, cu inteligenta, dar din care lipsesc o problematizare mai radicala si o perspectiva critica mai exigenta. Multe dintre stereotipurile si micile mizerii care se ascund in spatele discursului masculin trec neobservate sau insuficient sanctionate.
Fantezii si celebritate
De aici, probabil, si controversele pe care volumele lui Friday le-au provocat in cercurile feministe de la care, de altfel, autoarea se revendica. Fanteziile barbatilor fac parte, evident, dintr-un univers determinat in primul rind de principalii producatori de imagine din societatile contemporane: televiziunea, cinematograful, media, celelalte forme ale 'culturii populare'. Iar aceasta situatie istorica particulara este marcata, spun - cu dreptate - feministele mai 'radicale' decit Friday, de forme particulare ale ideologiei dominatoare masculine care se manifesta atit la nivelul public, cit si la nivelul 'intim' al imaginatiei erotice. Totusi, volumul celei care avea sa devina, in anii 90, o prezenta constanta la emisiuni tv celebre ('Good Morning, America', 'Oprah' sau 'Larry King Life') are un enorm merit: valoarea sa documentara o depaseste cu mult pe cea analitica, pentru ca autoarea reuseste sa alcatuiasca un tablou impresionant al lumii fanteziei erotice in cele mai multe dintre ipostazele ei.
Nerecomandat minorilor
Chiar daca nu e o opera literara, cartea merita, citita cu siguranta, si pentru limbajul si stilul in care scriu diversii respondenti. Trebuie insa sa aveti grija ca voluminoasa editie sa nu incapa pe mina copiilor: cea mai mare parte a acestor confesiuni reprezinta, dupa orice standarde, pura pornografie. Ceea ce, evident, nu e de mirare. Daca autoarea si majoritatea psihanalistilor au dreptate, sexualitatea este o dimensiune umana permanent reprimata, intr-o masura mai mare sau mai mica. Inca din copilarie, parintii tin - constient sau nu - un discurs antisex. Un lucru care duce, bineinteles, la o sumedenie de complicatii ulterioare in viata copiilor. Asa ca, poate, totusi, veti face un minim gest de curtoazie si veti uita volumul pe un raft mai accesibil al bibliotecii. Daca nu, puteti alege calea brevetata de unul dintre respondenti, ce ii descrie autoarei o fantezie in care protagonista este chiar Nancy Friday, care, in urma citirii scrisorii, 'simte niste impulsuri iesite din comun' si ii cere o intilnire respondentului. Ajunsa la el in birou, 'e trimisa la baie sa se schimbe. (...) Excitata la maximum, este legata de un bar', iar ceea ce urmeaza este desfasurarea unui intreg arsenal sadomasochist: cititorul-personaj isi pedepseste indelung autoarea din cale afara de curioasa.
Silviu Mihai