Domnita pentru o zi, poate, si o noapte. Sau cavaler cat apune soarele de trei ori. „Sighisoara medievala” (28-30 august) a oferit, anul acesta, vise cu ochii deschisi pentru cei mai bine de 30.000 de vizitatori care i-au trecut portile.
Timp de trei zile, strazile inguste ale singurei cetati medievale locuite din Europa si-au amintit de vremuri demult apuse. Domnitele s-au indeletnicit cu predatul pasilor de dans, in timp ce cavalerii le-au aparat onoarea cu sabia.
Cu toata atmosfera medievala, din cauza caniculei, cel mai cautat loc a fost insa chioscul de inghetata. De altfel, cu exceptia vanzarilor la produse racoritoare, comerciantii au decretat ca editia din acest an, cu numarul XIV, nu i-a prea imbogatit.
Fericire de trei lei
Urci cateva zeci de scari, platesti biletul de intrare de 2 lei, valabil pentru o zi intreaga, si astepti sa fii cuprins de atmosfera medievala. Daca cea care te toropeste prima e canicula, comerciantii de pe stradutele inguste au o solutie pentru tine: evantaiul simplu costa 2 lei, iar cel cu model, 5 lei. Dupa gust.
Dinspre o piata alaturata se aud dintr-odata aplauze si hohote de ras. Lumea s-a strans ca la urs in jurul unor tineri cavaleri, ce poarta cu ei o mica masa.
„Cu 3 lei si-o fata / Te casatorim indata. / Daca ai scandal cu fata / Te casatorim cu alta!”, striga in gura mare cavalerul care elibereaza, la cerere, certificate de casatorie, dar si de divort.
Strazi pestrite
Cativa metri mai departe, un ninja albastru face pe statuia. E neclintit, in ciuda arsitei si a glumelor trecatorilor. Ai crede ca a iesit la niste exercitii de meditatie, daca n-ar avea asezata cu grija, in fata sa, o palarie pentru bani.
Pietele sunt pline de lume pestrita. Ca niciodata, rockerii sunt greu de depistat. Cei mai multi dintre ei au preferat festivalul Peninsula, care se desfasoara in paralel, la mai putin de 50 de kilometri distanta, la Targu-Mures. In cetate, singurele muzici care se aud sunt cele medievale, in timpul zilei, respectiv folkul, seara.
Ca si la editiile precedente, bijuteriile artizanale, din aproape orice material, reprezinta laitmotivul targului. Din margele, din pietre semipretioase, din argint, din alama, din lemn, din piele, din ceramica.
Apoi palarii, sepci, ochelari de soare, jucarii din lemn, clopotei, tricouri, vederi, oua incondeiate, genti, betigase aromate, haine din in, masti, aranjamente de flori uscate. Se gaseste aici aproape orice.
„Opriti-va un pic si odihniti-va la standurile noastre. Hand-made de mana”, isi imbie potentialii musterii un barbat in floarea varstei, acoperit cu un batic ce-i confera aerul unui corsar veritabil.
La aceasta editie a festivalului medieval, nici artistii, nici cersetorii nu au facut bani in cetate
„Pana acum, sambata se vindea foarte bine. Anul asta merge tare rau. Nu pot sa inteleg de ce”, se plange Diana. E artist plastic, are 29 de ani si a muncit o luna zi-lumina pentru accesoriile din piele si ceramica din fata ei. Nici body-paintingul sau impletitul de suvite nu mai sunt atat de populare cum erau.
De altfel, cum rockul a fost scos din program cu totul, tunelurile nu mai sunt intesate de pancartele hazoase, cu texte menite sa atraga bani de-o bere.Abia ce vezi un „Fan club Iron Maiden - inscrieri 10.000 de lei”, sau un „Poezia e in strada. Recit pentru 5.000 de lei”.
Oferta: lectii de dans si teatru, spectacole, parade
In Piateta scolii de muzica, patru tinere au venit tocmai din Tabor, Cehia, ca sa-i invete pe trecatori dansuri medievale. In Piata Cetatii e in toi un show de moda medievala, in timp ce in Piata Ratustelor se desfasoara atelierul national de regie de teatru.
Copiii nu mai stiu cum sa se imparta intre Turnul Cojocarilor, unde se desfasoara un atelier de confectionat si manuit papusi, si piata de la Turnul Cizmarilor, unde e in toi festivalul copiilor, cu trupe venite din toata tara sa-i incante.
Intre revelatiile festivalului se numara, cu siguranta, spectacolul stegarilor „Vessilliferi” din Marostica, Italia, dar si concertele din Biserica Evanghelica, precum si recitalul sustinut sambata de Corul Madrigal.
La anul, Festivalul de arta medievala de la Sighisoara va fi unul international, sub egida UNESCO, si va cuprinde si un carnaval.
Tobosarul cetatii
Dorin Stanciu are 30 de ani si este tobosarul oficial al Sighisoarei din 3 ianuarie 2000. Absolvent de Arte Plastice, Stanciu e angajat la primarie, cu acte, special sa vesteasca evenimentele importante ale cetatii.
„In 1636, gornistul-turnistul-pompierul cetatii a anuntat din Turnul cu ceas un incendiu. Eu joc rolul lui de sase ani si pot spune ca e un personaj complicat de interpretat”, spune Stanciu.
„Am si trei costume diferite, toate in culorile cetatii”, explica el. Printre atributiile tobosarului se numara cea de a le ura vizitatorilor bun venit in limba lor. Pana acum, a adunat 47 de saluturi.