Livia Coloji si prietenul si colegul ei Razvan Cornici au imaginat o adevarata lume de basm cu fetite bucalate, marinari, broscute, ursi panda si catei, realizate intr-un stil aparte: foarte atent conturate, suav colorate, cu forme care inspira o stare de spirit pozitiva, naive pentru unii, ultramoderne pentru altii.
Totul a inceput acum cativa ani si de atunci comenzile au venit pe banda rulanta. Atat din tara cat si din restul lumii. La 26 de ani, Livia Coloji este „sufletul“ ideii.
Absolventa de Arte Plastice, dupa ce a terminat facultatea s-a angajat ca si grafician, iar la finele lui 2005 i-a venit ideea de a face propria afacere cu ceea ce ii place sa faca cel mai mult: ilustratii pentru copii. Asa a facut mai intai un site dedicat ilustratiilor sale. „In facultate am pus bazele lucrurilor pe care le cunosc, insa fara anii de experienta ca designer, n-as fi putut fi ilustratorul de acum”, explica Livia.
De trei luni, pagina sa web functioneaza si in paralel se dezvolta un blog dedicat, unde isi pun ideile si experientele si alti ilustratori. „Cand am terminat facultatea nu ma gandeam deloc ca in Romania poti face cariera sau ca macar poti trai din ilustratie. Am gasit pe Internet comunitati de ilustratori din toata lumea si acesta a fost primul meu imbold. Ei discutau despre tehnicile folosite, despre organizare si despre cum poti incepe o cariera in acest domeniu. Prin urmare, am inteles ca in lume exista oameni care traiesc din asa ceva. Asa am inceput, si eu si prietenul meu, amandoi entuziasti si visatori”.
Piata virtuala
Internetul a fost cel care i-a dat prima mana de ajutor. „Practic ajungi sa ai la dispozitie o piata imensa, cat toata lumea si avand un stil aparate, nu concurezi decat cu tine: fiecare stil are nisa lui de public”, explica graficiana. Anul trecut, ea si Razvan au finalizat ilustratii pentru cinci carti. Anul acesta deja lucreaza la inca una. Toate sunt in curs de publicare in America.
Pana acum a ilustrat un abecedar in limba persana - „Farsi alphabet book“ - folosit in Statele Unite de minoritatile iraniene. A mai lucrat la mai multe carti scrise de Kelly Ronayne, un american, tatal a trei copii care s-a ambitionat sa realizeze si sa publice cate o carte scrisa in duet cu fiecare copil in parte.
Pe langa acestea, Livia si Razvan au ilustrat o carte cu mesaje pozitive adresata copiilor bolnavi de cancer, iar Livia a mai participat si la ilustrarea unui manual de etica, publicat de Humanitas, aceasta fiind singura ei aparitie editata in Romania.
Pionieri, intr-o piata care abia acum creste
Livia si Razvan sunt niste pionieri intr-o piata noua pentru tara noastra care abia acum incepe sa prinda forma. De regula, pentru ilustratii se apeleaza la designeri, dar acestia au alta specializare. Fiind mult mai mare, piata externa este si mult mai bine organizata. Exista agentii care reprezinta artisti/ilustratori/fotografi in fata clientilor si la targuri de prestigiu, pentru un procentaj de 25a din eventualele lucrari contractate.
In SUA, dar si in Occident, sunt la mare moda cartile aparute in regim de „self publishing“, in care scriitorii sunt cei care isi cauta mai intai ilustratorii si apoi editura. „Este interesant si placut sa lucrezi direct cu autorul si sa afli viziunea lui directa asupra cartii”, spune graficiana.
Portofoliul artistilor e disponibil on-line, pe pagina lor web. „De un an si jumatate am de lucru in fiecare zi. Chiar daca nu am multe proiecte pentru ca la o carte lucrez cam trei luni, nu mi-as mai putea imagina viata fara asta. Multe din lucrurile pe care le facem sunt mici proiecte personale pe care le folosim in scopuri diverse sau care, din pacate, nu ajung sa fie folosite niciodata. In prezent, ne imaginam vulpi care schiaza, iepuri pufosi si albi de iarna imbracati calduros si, bineinteles, ni-l imaginam pe Mos Craciun. Toate astea pentru o serie de felicitari pe care speram sa o putem scoate in iarna“, mai spune Livia Coloji.
Venit
500 de dolari pe ilustratie
Un ilustrator de carte in strainatate poate primi, daca lucreaza cu o editura mica, intre 2.000 si 3.000 de dolari pe proiect. Daca insa casa de productie a cartii este una renumita, iar tirajul publicatiei pe masura, atunci ilustratorul poate primi si 500 de dolari pe ilustratie.