Roberto Alagna
si un motiv in plus pentru noi de a afla mai multe despre acesti tenori, unul mai aproape de Romania: este vorba, bineințeles, de Roberto Alagna, ce-l care i-a fost soț Angelei Gheorghiu pana in 2013 si care a invațat si limba romana (eu l-am ascultat interpretand foarte frumos si un colind romanesc).
Cred de altfel ca i-a fost simplu sa invete limba romana, atat de apropiata de italiana lui materna: Roberto Alagna s-a nascut in Franța din parinți sicilieni si a obtinut cetațenia franceza abia cand avea 18 ani. Drumul profesional parcurs de Roberto Alagna este unul hollywoodian: de la adolescentul care canta in baruri pentru bacsisuri, pana la statura actuala de cel mai important tenor al Frantei.
Da, Roberto Alagna este nu doar cel mai important tenor al Franței, ci si unul dintre cei mai mari ai lumii. implineste anul acesta, in iunie, 52 ani, dar pare mai tanar ca niciodata. in aceasta stagiune debuteaza in nu mai puțin de 4 roluri noi si apare pe cele mai mari scene ale lumii. in mod cert, viața lui este opera si se desfasoara ca o opera: de aceea a si gasit potrivit sa-si numeasca cel mai nou disc “Ma vie est un opera” (aparut in Franța in noiembrie 2014) care in versiunea internaționala poarta numele “My life is an opera”, album lansat in 10 februarie 2015.
La inceputul toamnei 2014, Roberto Alagna a inregistrat la Londra, alaturi de prietenul sau, dirijorul Yvan Cassar, acest disc ce cuprinde arii emblematice pentru repertoriul si omul Roberto Alagna. Multe dintre ele, evident, sunt arii franceze sau cantate in limba franceza (inclusiv o surprinzatoare versiune in franceza a ariei lui Lenski din opera “Evgheni Oneghin”). si ca tabloul vieții lui Alagna sa fie complet, pe disc apare si actuala partenera de viața a tenorului, soprana poloneza Aleksandra Kurzak, dar si o arie dintr-o opera creata de unul dintre frații sai, David Alagna.
“My life is an opera” inseamna si arii celebre, dar si lucrari foarte puțin cunoscute, toate interpretate cu maiestria unui mare tenor pentru care viața este, cu adevarat, opera. Este un album pe care-l puteti asculta aici. (http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/disc.htm?a=1318141&c=3071&g=11)
Piotr Beczala
Un tenor nascut intr-un mic orasel din sudul Poloniei, devenit una dintre cele mai importante voci ale teatrului liric contemporan; un tenor care in 16 februarie 2015 si-a lansat primul sau disc de recital cu arii de opera la Deutsche Grammophon, intitulat, surprinzator poate, The French Collection.
De ce surprinzator? Pentru ca a canta arii in limba franceza este o intreprindere grea pentru oricine nu este vorbitor nativ de limba franceza, deci o intreprindere usor de criticat. insa Piotr Beczala nu a avut nicio temere – pronuntia sa este ireprosabila, la fel frazarea si in general, modul cum stie sa interpreteze aceasta muzica sofisticata.
The French Collection inseamna o colectie de 12 arii inregistrate de Piotr Beczala alaturi de Orchestra Operei Nationale din Lyon, dirijata de Alain Altinoglu; una dintre ele o are ca protagonista si pe soprana germana Diana Damrau. Colaborarea artistica dintre cei doi este deja binecunoscuta celor care urmaresc noutatile din teatrul liric: eu i-am vazut impreuna la premiera operei La Traviata care a deschis stagiunea 2013-2014 la Teatrul Scala din Milano. Premiera nu a fost primita bine de (prea) carcotasul public de la Scala atunci, asa ca Beczala a declarat ca nu va mai reveni vreodata acolo, ceea ce cred ca este o pierdere in primul rand pentru teatru, voci de calitatea lui Beczala fiind totusi destul de rare.
Cred ca cele mai multe dintre ariile care se regasesc pe discul The French Collection sunt practic necunoscute publicului larg, cu exceptia ariei lui Don Jose, aria florii, din opera Carmen de Georges Bizet. Asa ca auditia acestui disc nu este prilej doar de a asculta una dintre cele mai frumoase voci de tenor liric ale momentului, ci si de descoperire a unui repertoriu nou, poate pe nedrept neglijat de alti cantareti. Puteti asculta acest album aici. (http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/disc.htm?a=1319501&c=3071&g=11)
Albumele prezentate sunt disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate si pe site-urile www.emag.ro si www.getmusic.ro. Au fost difuzate si la Radio Romania Muzical si sunt incluse in cadrul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015”. http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/
Cristina Comandasu
Martie 2015