Programul Sibiu - Capitala Culturala europeana va aduce in Romania nume importante ale lumii literare internationale. Scriitorul german Gunter Grass si maghiarul Imre Kertesz au fost invitati sa sustina conferinte in toamna anului viitor.
Zece pentru literatura
Germanul Gunter Grass, autorul celebrului roman „Toba de tinichea”, este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1999. Imre Kertesz a primit celebra distinctie a Academiei Regale Suedeze in 2002.
Cele doua personalitati au fost invitate la trei serii de conferinte care constituie proiectul „Experienta Eului in literatura europeana din Est si din Vest”, organizat de Academia Evanghelica „Transilvania” in cadrul programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana”.
La aceleasi conferinte vor participa si alti scriitori importanti din Europa de Est si de Vest. Printre cei cunoscuti publicului larg din Romania se numara Michel Houellebecq, autorul romanului „Platforma”.
Contacte cu ambasadele
Initiatorii proiectului sunt Eugene van Itterbeck si Gerhardt Konerth, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care sunt in legatura cu ambasade si institute culturale ale tarilor de unde vor veni scriitorii.
„Pentru numele propuse suntem in contact cu Institutul Goethe, Ambasada Ungariei, a Belgiei, Institutul Polonez si alte institutii. Din pacate, nu stim inca de ce bani vom dispune, iar din aceasta cauza suntem cam paralizati.
E un mare handicap faptul ca vom afla abia in martie 2007 ce fonduri ni se aloca”, spune Eugene van Itterbeck, profesor belgian la universitatea sibiana.
Desi nu s-a discutat inca direct cu cei doi laureati Nobel, profesorul Itterbeck are convingerea ca, odata invitati oficial, scriitorii vor confirma.
„In privinta lui Imre Kertesz, am discutat cu Ambasada Ungariei si sigur va veni. A fost si este un cititor al lui Cioran”, spune van Itterbeck, care organizeaza de ani buni simpozionul „Emil Cioran”, la Sibiu.
„Cat despre Günter Grass, suntem asigurati de la Berlin ca va fi de acord. Dar deocamdata nu am discutat personal cu nici unul dintre ei, doar prin ambasade si institute”, spune Van Itterbeck.