Expoziţia se anunţă o premieră naţională prin documentele care vor fi expuse, provenite din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
O altă premieră va fi participarea Marelui Maestru al Marelui Orient, Mircea Deaca. Cu această ocazie vor fi prezentate însemne, bijuterii şi decoruri masonice ale MNIT şi ale Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. Unele dintre acestea nu au fost niciodată expuse integral într-o expoziţie cu specific masonic.
Curatorul acestei expoziţii este istoricul clujean Tudor Sălăgean. Obiectele demonstrează activitatea de tip masonic a unor personalităţi transilvănene precum Samuel von Brukenthal, Gyorgy Banffy sau Alexandru Vaida Voevod. Acest lucru este pentru prima oară atestat în mod cert.
Arhive scoase la lumină
CNSAS a livrat pentru expoziţie documente care ilustrează faptul că masoneria a fost prigonită de regimul comunist. Documentele arată că masonii, scoşi în afara legii, erau strict supravegheaţi şi se încerca infiltrarea lor cu agenţi comunişti.
Un bilet de intrare la expoziţie, care va fi deschisă până pe 14 decembrie, va costa 4 lei. Masoneria este o societate secretă, formată în evul mediu în Scoţia, în breslele de constructori, şi a pătruns în România în secolele XVII şi XVIII.
21 noiembrie 2007