In opinia acestuia, cele sapte lungmetraje si sase documentare vizionate pe parcursul Festivalului Filmului Romanesc, desfasurat in perioada 1-15 decembrie, au fost primite bine si de publicul luxemburghez. Mass-media din Luxemburg, atat cea scrisa in limba franceza, cat si cea scrisa in limba germana, au acordat spatii generoase nu doar filmelor artistice, ci si celor sase documentare de autor.
In acest sens, cotidianul Luxemburger Wort face o analiza complexa a documentarului de autor in articolul ''Rigoare si empatie" aparut in numarul din 11 decembrie. Facand distinctia intre reportaj, documentar comercial si film de lungmetraj, autorul articolului incearca sa inlature confuziile si prejudecatile conform carora documentarul nu ar fi decat "discovery animalier".
Totodata, in articol se subliniaza valoarea filmului documentar, care consta in "autenticitatea restituirii", exemplele folosite in acest sens fiind filmele lui Budrala. "Blestemul Ariciului", semnat de Dumitru Budrala, trateaza lupta de zi cu zi pentru supravietuire a unei familii de romi "baiesi" din regiunea Sibiului, care traiesc intr-o saracie lucie.
Ca etnolog, autorul i-a urmarit patru sezoane in peregrinarile lor de cate 30 de kilometri pe zi pentru a vinde produsele muncii lor - maturi si cosuri de nuiele - sau a le schimba pe mancare. Aceeasi abordare se observa si in "La drum", film despre ciobanii din Carpati plecati in transhumanta la mii de kilometri distanta in cautarea ierbii pe timp de iarna.
Mai mult decat reconstituirea unui asasinat, acest film priveste totul din perspectiva ciobanilor, pentru a da un punct de vedere autentic asupra vietii lor.
Autorul articolului nu scapa din vedere nici calitatile realizatorilor de documentar, acesti "pasionati ai genului ce stapanesc atat mijloacele stiintifice cat si pe cele artistice", la care se adauga uneori "capacitati estetice intrinsece personalitatii realizatorului, care, fara a impiedica rolul esential al documentarului, prezinta informatia intr-o forma mai putin insipida ca de obicei, documentarul neinfatisand doar un fapt real sau un personaj, in forma bruta/neprelucrata, ci tot contextul istoric, universul mitic si sociologic care il conditioneaza".
Festivalul Filmului Romanesc a reprezentat un moment culminant al prezentei Romaniei la Capitala Culturala Europeana 2007 Luxemburg si Marea Regiune.
Si asta cu atat mai mult, cu cat publicul iubitor de film a avut ocazia sa se intalneasca, in fiecare seara, cu realizatorii filmelor. Evenimentul face parte din proiectul multidisciplinar "Belles Roumaines", organizat de Kulturfabrik.