Un ambitios si reusit proiect realizat intr-un moment in care trupa se pregatea nu doar sa relanseze unele din vechile concerte, dar gasise si o noua voce in persoana lui Adam Lambert (desi nu putini din vechii fani nu au fost interesati de noua formula), “Days of Our Lives” este un documentar surprinzator, o istorie clara, cuprinzatoare si detaliata, povestea Queen de la inceputurile modeste la succesul din anii 80 (si perioadele de criza) sau moartea lui Freddie Mercury in 1991.
Folosind ca sursa principala interviurile cu Brian May si Roger Taylor, alaturi de apropiati si alti membri ai echipei tehnice, dar si secvente din concerte si studio, amintiri, fotografii si documente, regizorul Matt O’Cassey si-a asumat cu succes o provocare dificila: sa vorbeasca despre o trupa celebra fara sa isi plictiseasca publicul tinta si fara sa repete pur si simplu ce s-a mai facut. Nu intamplator filmul a fost primit cu entuziasm de fanii mai vechi si mai noi, dar s-a bucurat si de recenzii pozitive.
2. Bruce Springsteen – Letter to You (2020)
Dupa un surprinzator album inregistrat in sfarsit alaturi de E Street Band (reuniune pe care cu siguranta ca fanii o asteptau de ceva vreme) publicul s-a putut bucura si de un nou documentar dedicat lui Bruce Springsteen, in mare parte filmat in timpul sesiunilor de inregistrari, alaturi de secvente ce completeaza textele si muzica de pe disc. Chiar daca The Boss nu a putut sa plece intr-un nou turneu si sa sustina din nou concerte care depasesc de regula trei ore (un record din toate punctele de vedere pentru multe alte formatii), documentarul ce poarta numele albumului este cea mai buna si emotionanta alternativa, demonstrand nu doar ca muzicianul inca poate sa scrie si sa inregistreze poate la fel de bine ca in trecut, dar si ca are alaturi de el profesionisti de calibru.
3. John Lennon – John & Yoko: Above Us Only Sky (2018)
Avand la baza numeroase inregistrari inedite cu regretatul muzician, pe care Yoko Ono le-a pastrat timp de multi ani, acest documentar recent prezinta atat relatia celor doi (care a starnit in timp atat de multe reactii contradictorii) cat si perioada in care Lennon lucra la cel mai cunoscut album solo, “Imagine”. Poate ca ulterior va spune ca nu aceasta a fost cea mai buna piesa pe care a scris-o vreodata, dar a fost cel mai bine vandut single din cariera sa, a confirmat tuturor ca si dupa despartirea de Beatles poate sa compuna la fel de bine (nimeni nu se astepta la o pauza de cativa ani) si l-a incurajat sa continue. Si daca au fost destui cei care au acuzat-o pe Yoko Ono ca nu a facut decat sa profite de notorietatea lui Lennon acest documentar, cu numeroase momente ce pot fi vazute in premiera, ofera o imagine radical opusa.
4. David Bowie – Ziggy Stardust and the Spiders From Mars (1973)
Privit astazi Ziggy Stardust (primul alter ego imaginat de Bowie) este socant, bizar, cu adevarat potrivit rolului unei fiinte venite din alta lume, iar imaginile din concertele de atunci par mai curand secvente dintr-un serial SF decat inregistrari live. Bowie a stiut de la bun inceput cum sa spuna o poveste nu doar prin textele si muzica sa ci si prin imagine, iar documentarul realizat de nimeni altul decat de D.A. Pennebaker a pastrat pentru posteritate ultimul concert in care Bowie a fost Ziggy Stardust. Era la finalul unei ere care i-a adus celebritatea (poate ca fara Ziggy ar fi disparut in anonimat sau ar fi renuntat in cele din urma) si chiar daca pentru completisti filmul nu este perfect, pentru cei care l-au descoperi mai tarziu pe David Bowie ar fi probabil cel dintai titlu de vazut pentru a intelege cum a inceput totul.
5. Elvis Presley – Elvis Presley: The Searcher (2018)
Un documentar relativ recent care se alatura bogatei colectii de filme despre Elvis si inregistrarilor din concerte (pentru a nu mai mentiona lunga si inegala ca valoare lista de pelicule in care a jucat pentru mai multi ani, abandonand turneele), o productie ambitioasa marca HBO Documentary Films de 215 minute, “The Searcher” a fost prezentat de la inceput ca filmul care ar trebui sa spuna toata povestea lui Elvis Presley. Cu numeroase imagini si inregistrari inedite, amintirile unor muzicieni ca Bruce Springsteen sau Tom Petty, scene din filme turnate in culise sau chiar la Graceland, noul film aduce destule informatii noi (desi adevaratii fani le cunosc probabil) si reuseste sa construiasca o biografie departe de scandaluri, tabloide si speculatii. Este povestea unui tanar muzician care a schimbat radical nu doar industria si felul de a canta, dar a fost o sursa de inspiratie si o influenta radica pentru majoritatea celor care i-au fost contemporani sau aveau sa il descopere mai tarziu, in genuri si tari din toata lumea. Un documentar care a reusit sa fie obiectiv, viu si cu o coloana sonora suficienta pentru pasionati si necunoscatori in egala masura.
6. Depeche Mode – Depeche Mode: Spirits In the Forest (2019)
Un nou proiect purtand semnatura lui Anton Corbijn, unul dintre cei mai vechi colaboratori ai formatiei din Basildon si in buna masura responsabil pentru identitatea lor vizuala, noul documentar prezinta povestile a sase fani Depeche Mode (inclusiv unul din Romania) alaturi de secvente din Global Spirit Tour, turneul din 2017-2018 care i-a adus pe membrii celebrei trupe din nou in fata fanilor. O formatie cu o istorie indelungata, mai multe albume care au fost bine primite de critica de specialitate si (mai ales in anii 80) o popularitate greu de egalat in special in Europa de Est, Depeche Mode a trecut prin doua schimbari de componenta si numeroase momente de criza, in care a fost la un pas de despartire, dar de fiecare data a reusit sa gaseasca din nou forta pentru a inregistra un nou disc si mai ales pentru un nou turneu. Lansat initial in cinematografe pentru o perioada limitata, documentarul este cea mai buna prezentare a formatiei in acest moment, iar in afara povestilor spuse de fani orice iubitor al muzicii se poate bucura de piesele inregistrate live. Iar cei atrasi de formula o pot regasi si in mai vechiul “Live 101”, turnat in SUA in momentul in care formatia reusea sa aiba succes comercial si aici.
7. Bob Dylan – No Direction Home: Bob Dylan (2005)
Un documentar de trei ore si jumatate regizat de Martin Scorsese, un adevarat fan Bob Dylan, “No Direction Home” este genul de film recomandat celor care abia au inceput sa il asculte pe Dylan si mai ales celor care ar dori sa afle cum a inceput povestea de succes, cum era muzicianul pe vremea cand era cunoscut doar ca Robert Zimmerman, care au fost primii pasi, de ce si mai ales cum a reusit sa devina una dintre cele mai importante voci din muzica vremii sale. Cu numeroase imagini de arhiva, informatii pe care nu le veti gasi in alta parte si un Dylan adesea neverosimil de tanar, pentru a nu mai mentiona si interviurile utilizate, este in egala masura un excelent documentar despre Bob Dylan si un surprinzator film de Martin Scorsese. Un alt proiect similar marca Scorsese este si “Rolling Thunder Review: A Bob Dylan Story”, mult mai mult decat un simplu concert filmat, esential si chiar obligatoriu pentru orice admirator al lui Bob Dylan.
8. U2 – U2: Rattle and Hum (1988)
Dedicat unuia dintre cele mai importante albume din istoria trupei irlandeze – primit atunci de o parte a criticilor cu elogii, desi nu au lipsit cronicile negative – filmul despre turneul de promovare al discului “Joshua Tree” este pasionant pentru fani si interesant chiar si pentru cei care nu se pot considera fascinati de muzica lui Bono si a colegilor de formatie. Direct, sincer (uneori poate chiar prea sincer), este inca o poveste a unei trupe care si-a gasit drumul, a scos un disc pe care il considera cel mai bun pe care il puteau scrie atunci si acum a pornit sa cucereasca intreaga lume. Daca in prezent Bono este mai cunoscut pentru campaniile caritabile in care este implicat, cu decenii in urma, in 1988, era inca departe de cel de astazi, dar se indreptau cu toata viteza spre statutul de trupa iconica, de legenda, de succes pe care nici macar muzicienii nu si-l imaginasera. Un documentar din turneu marcat de nostalgie, optzecist in sens bun si de vazut pentru oricine isi doreste sa vada o trupa chiar inainte de a da marea lovitura.
9. Oasis – Oasis: Supersonic (2016)
Poate ca pentru cei care asculta acum trupa este greu de imaginat impactul pe care Oasis l-a avut in anii cand a devenit parca brusc de la o grup britanic ce amintea ca stil de The Beatles un veritabil fenomen care cucerea topurile muzicale in forta. Dar “Oasis: Supersonic” este tocmai o calatorie nostalgica in trecutul formatiei, inainte de ruptura dintre cei doi frati Gallagher (desi tensiunile existau inca de atunci), cu scene inedite, fragmente de interviuri, imagini cu fanii care erau cu totul dedicat trupei, pe scurt o imagine complexa si pe cat posibil realista a epocii in care noul grup a surprins pe toata lumea, s-a impus in clasamente, pentru a se desparti si a pune punct parca la fel de repede pe cat ajunsese in varf.
10. Sam Cooke – ReMastered: The Two Killings of Sam Cooke (2019)
Unul din cele mai importante nume din istoria muzicii soul (nu putini au fost cei care sustin si astazi ca a fost chiar cel mai mare) Sam Cooke a o biografie ce fascineaza si astazi: o cariera de succes, o voce aparte, multa carisma, si o moarte la doar 33 de ani, in circumstante tragice si care si astazi raman controversate. Dupa ce lansase o serie de albume si piese care au ramas si a sustinut mai multe concerte, prea putine inregistrate, dar si dupa ce acelasi Sam Cooke se implicase in activismul civic asa cum aveau sa faca si alti colegi de generatie, o altercatie s-a terminat cu impuscarea lui in 1964. Producatorii au reusit sa intervieveze oameni care l-au cunoscut, au refacut in detaliu (pe cat posibil) circumstantele mortii si au reusit intr-un documentar relativ scurt, doar 74 de minute, sa povesteasca episoadele esentiale ale unei vieti dedicate aproape exclusiv muzicii.
11. Metallica – Some Kind of Monster (2004)
Considerat astazi de unii fani si critici muzicali cel mai bun documentar despre celebra trupa, “Some Kind of Monster” a fost turnat intr-un moment in care Metallica parea departe de perioada legendara, in care s-a impus ca un nume de referinta pentru thrash, cu cinci albume clasice in domeniu, de la Kill ‘Em All la Metallica, scriind in buna masura istoria genului si in acelasi timp, paradoxal sau nu, devenind probabil trupa metal cea mai cunoscuta publicului larg. Dupa despartirea de basistul Jason Newsted si trecand prin destule momente dificile, schimbari (si nu doar de imagine) si perioade in care parea ca Metallica a ajuns la final, cei patru incearca in fata camerei nu doar sa lucreze la un nou disc, St. Anger, dar si sa se regaseasca. Trebuie sa compuna si sa cante din nou impreuna, trebuie sa apeleze la terapeuti si vechi sau actuali prieteni – isi face aparitia si Dave Mustaine, intre el si membrii vechii trupe relatiile fiind inca tensionate – si totul este real, adesea poate prea real, uneori trist, adesea plin de furie si resentimente. Insa la final impresia este de sinceritate totala. Iar cumva Metallica a reusit sa treaca de acel moment si sa mearga mai departe, continuand sa activeze si in prezent.
Foto: pinterest.com, amazon.com, wikipedia.org