TVR 1 prezinta in aceasta seara un documentar de Laurentiu Calciu despre impactul pe care cutremurele il pot avea asupra noastra.
Realizat in perioada iulie-octombrie 2006, filmul documentar prezentat in aceasta seara, de la ora 22:10, face parte dintr-o campanie mai ampla de prevenire a dezastrelor, desfasurata de Ministerul Administratiei si Internelor si finantat de Guvernul Romaniei si de Banca Mondiala.
Cum celelalte tipuri de dezastre au fost prezentate adesea in buletinele de stiri si cum anul asta se implinesc 30 de ani de la dezastruosul cutremurul din 77, realizatorii au considerat necesar un film despre cauzele si mai ales consecintele nefaste ale cutremurelor.
MARTURII. Interviurile cu supravietuitori ai cutremurului din 1977, imagini de arhiva si interventii ale specialistilor in domeniul seismic stau marturie faptului ca, desi nu putem evita producerea unui cutremur, exista cateva lucruri pe care fiecare din noi le poate face pentru a reduce efectele acestuia. Fara a incerca sa creeze panica, filmul le reaminteste telespectatorilor ca sta si in puterea noastra ca un seism similar celui din 77 sa ne gaseasca mai bine pregatiti.
Realizarea filmului s-a intins pe o perioada de patru luni, tinand cont de documentarea necesara, prospectie, filmare si montaj. Interesante sunt sursele de arhiva, secventele din 1940 provenind de la Arhiva Nationala de Filme, iar cele de la cutremurul din 1977, de la TVR. Experimentele din Japonia au fost furnizate de specialistii japonezi din cadrul Centrului National pentru Reducere a Riscului Seismic (CNRS).
Supravietuitorii intervievati sunt profesorul de istorie Virgil Atanasiu, care locuia in blocul Dunarea, si scriitorul Romulus Rusan, care locuia in blocul din Strada Colonadelor.
SPECIALISTI. Numerosi specialisti au contribuit la realizarea filmului, printre care Emil-Sever Georgescu, sef al Laboratorului de Evaluare a Riscului Seismic si Prevenire a Dezastrelor, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Koichiro Miyara, de la Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA), Stefan Tataru, seful Observatorului Seismologic de la Vrancioaia.de Adriana V. Paduraru