Doamna si vagabondul este cea de a 15-a productie din seria filmelor clasice de animatie realizate de Disney. Premiera a avut pe 16 iunie 1955, filmul fiind distribuit de Buena Vista Distribution, o noua divizie a companiei Disney care preluase drepturile de distributie pentru productiile studioului de la RKO Radio Pictures.
A fost si primul desen animat realizat folosind tehnologia CinemaScope widescreen. Povestea filmului pune alaturi o catelusa cocker spaniol care locuieste alaturi de o familie foarte bogata si pretentioasa, Doamna, si un maidanez care traieste pe strazi, Vagabondul, care a invatat sa se descurce si chiar sa gaseasca frumusetea unei vieti libere, fara stapani si obligatii, dar si cu multe pericole. Cand cei doi se intalnesc nu dureaza mult pana sa inceapa impreuna o fascinanta aventura si in final sa se indragosteasca.
Filmul se bazeaza pe doua surse : cartea "Happy Dan, The Whistling Dog" publicata in 1937 de Ward Greene (personajul principal este un catel de pe strada) si un scenariu la care lucrase mai mult timp Joe Grant, principalul scenarist al companiei Disney, despre un cocker spaniol pe nume Lady (Doamna), idee inspirata de propriu sau caine.
Productia finala este destul de diferita de proiectul initial, ceea ce devenise deja un standard pentru Disney, care obisnuia sa aduca in permanenta modificari, vrand sa ofere publicului nu doat animatie de calitate, ci si o poveste antrenanta si o coloana sonora pe masura.
In primele versiuni ale scenariului Vagabondul a fost numit pe rand Homer, apoi Rags si Bozo. Chiar daca linia naratiunii este in mare aceeasi, schimbarile au fost totusi destul de importante. Numeroase scene au fost realizate, dar sterse la montajul final. Una dintre ele a fost cea in care Doamna, asteptand sosirea acasa a bebelusului, are un cosmar cu o parada a pantofilor, in care o ghetuta de copil se multiplica la nesfarsit, coplesind-o. O alta scena, destul de interesanta, a fost scoasa la final. In ea Doamna si Vagabondul se plimba prin parc, moment in care intra intr-o fantezie canina, o lume in care cainii sunt stapani, iar oamenii sunt animalele de companie. O idee inedita, dar Disney a decis ca nu era cu totul potrivita. Cele doua pisici siameze, Si si Am, ar fi trebuit sa poarte numele de Nip si Tuck. Iar sobolanul, singurul personaj cu adevarat negativ ar fi trebuit sa aiba si o latura comica, la care s-a renuntat.
Filmul a fost relansat de mai multe ori - in 1962, 1971, 1980, 1986 - si apoi pe caseta video in 1987 si in editie limitata DVD in 1999, urmata de o a doua editie in 2006. A avut si o continuare, lansata in 2001 direct pe caseta video.
Sunt mai multe zvonuri si legende despre productia acestui film, dar cate sunt adevarate si cate sunt simple povesti, este o intreaga discutie. Se stie sigur ca inainte de a realiza lupta dintre Vagabond si sobolan, animatorul Wolfgang Reitherman a adunat mai multi sobolani, pe care i-a tinut intr-o cusca de langa biroul sau, pentru a le studia miscarile.
Se spune ca scena de inceput, cand Darling deschide o cutie de cadouri si o gaseste inauntru pe catelusa, a fost inspirata de o intamplare reala din viata lui Walt Disney. Acesta uitase intr-o zi ca i-a promis sotiei sa ia cina impreuna. Pentru a se revansa i-a facut cadou un catelus, ascuns intr-o imensa cutie de palarii, fiind iertat imediat.