inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Dispare Fonoteca de Aur

0 Comentarii
Suporturi si continuturi culturale unice aflate in arhiva scrisa si sonora a Societatii Romane de Radio (SRR) se lupta cu degradarea fizica si cu inertia institutiilor abilitate sa le apere. Cat inca mai e timp, Fonoteca de Aur poate fi salvata si copiata in format digital. Discuri cu inregistrari de la Radio ce au scapat de a fi distruse si confiscate de comunisti odata cu sovietizarea Romaniei sunt in situatia incredibila de a crapa fizic in "societatea cunoasterii" daca nu sunt trecute cu grabire in documente electronice.
Fala artistica si culturala a interbelicului romanesc, de la Jean Moscopol, Zavaidoc, la conferintele radiofonice ale lui Nicolae Iorga, Constantin Brailoiu, Mircea Eliade, pare a fi sub pecetea socanta a pierzaniei. Nici inventarul arhivei, nici continutul ei, nu sunt in format electronic, in contradictie cu ceea ce afirma Legea patrimoniului in vigoare. Cel mai grav fapt e acela ca pana acum nici SRR, nici Ministerul Culturii si Cultelor nu au inregistrat aceste documente sonore si scrise unice in patrimoniul cultural national. Prezent la o conferinta de presa a profesionistilor din SRR ce au lansat un Apel pentru salvarea Fonotecii de Aur, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a facut ceea ce stie mai bine: promisiuni. Iorgulescu a afirmat ca sustine "Apelul pentru salvarea memoriei Radioului" si a promis ca va face demersuri pentru o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, o Hotarare de Guvern sau pentru o Lege speciala prin care sa i se acorde arhivei SRR atentia juridica si financiara cuvenita. Dupa declaratia facuta pe 30 octombrie 2007 de Iorgulescu, nu s-a facut insa absolut nimic concret pentru arhiva SRR.
Benzi "coapte"
In acest moment, nu se stie cu precizie care este starea de conservare a arhivei scrise si sonore din SRR si nici cat din acest patrimoniu necesita operatii de restaurare si reconditionare. Degradarea inevitabila in timp a suporturilor va face, in lipsa unor copii electronice, sa nu mai avem acces la documente sonore de o valoare inestimabila. Integrala Caragiale din 1951, printre care memorabilul "D'ale carnavalului", in regia lui Sica Alexandrescu, avandu-i in distributie pe Niki Atanasiu, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, Carmen Stanescu, Cella Dima, Marcel Anghelescu si Horia Serbanescu, este pe o "banda coapta" care risca sa se rupa la o urmatoare difuzare. "Vom ajunge ca peste 5-7 ani sa nu mai avem posibilitatea tehnica de a citi aceste documente de arhiva pentru ca in acest moment nu se mai fabrica echipamente analogice de citire profesionista (magnetofoane, pick-up-uri)", ne-a spus Raphael Vieru, seful Serviciului Patrimoniu al SRR.
Infiintat la 1 august 2007, Serviciul Patrimoniu al SRR reuneste Fonoteca, Arhiva Scrisa si Editura "Casa Radio" si asigura "atat controlul fondurilor si coerenta operatiunilor de conservare, evidenta si valorificarea patrimoniului, precum si cadrul integrat necesar desfasurarii programului de digitizare a inregistrarilor, ce ar permite nu numai salvarea, dar si accesul publicului la arhivele de productie ale Societatii Romane de Radiodifuziune", dupa cum ne-a declarat presedintele SRR, Maria Toghina.
Piraterie pe Internet
O investitie primara de aproximativ 1,4 milioane de euro, bani necesari pentru cumparararea unui sistem informatic profesionist, la care se adauga cheltuieli anuale de intretinere pentru echipamente de 30.000 de euro, inseamna, in cifre si litere, salvarea arhivelor scrise si sonore ale SRR. O suma derizorie in raport cu valorile inestimabile continute de Fonoteca de Aur si manuscrisele SRR.
Nu numai degradarea fizica e dusmanul de moarte al Fonotecii de Aur, ci si pirateria. Pe Internet, din furturi si exploatari de drepturi de autor ilicite, au aparut doua pagini web, www.fonotecadeaur.uv.ro si www.fonoteca.tk. La data de 22 ianuarie 2007, SRR a formulat o plangere penala catre Inspectoratul General al Politiei Romane - Directia de Investigare a Fraudelor "impotriva faptuitorilor care prin doua site-uri, www.fonotecadeaur.uv.ro si www.fonoteca.tk, utilizeaza neautorizat si comercializeaza inregistrari din fonoteca SRR. Ca rezultat al demersurilor noastre, unul dintre site-uri si-a incetat activitatea, celalalt functionand, insa, si in prezent; raspunsul IGP a fost ca faptuitorii sunt foarte greu de depistat. Am formulat o noua plangere penala impotriva unor faptuitori care comercializeaza pe DVD inregistrari ale Teatrului National Radiofonic al SRR", a mai precizat Maria Toghina.
132.000 ore de inregistrari
Arhivele Sonore ale Societatii Romane de Radiodifuziune conserva, pe diferite suporturi, aproximativ 132.000 ore de inregistrari. O singura persoana ar putea petrece 15 ani de auditie non-stop in incercarea de a parcurge intregul material sonor stocat pe 12.276 discuri de ebonita.
Cel mai vechi dateaza din 1913 si reda vocea Elenei Vacarescu recitand "Testament" de Ienachita Vacarescu. Colectia mai cuprinde 77.000 discuri vinil, 15.000 CD-uri, 2.150 casete DAT, 293.336 benzi muzicale (continand inregistrari-document cu G. Enescu, M. Jora, Th. Rogalski, Alfred Alessandrescu, Ionel Perlea etc.). Primul Regulament de Organizare si Functionare al Radiodifuziunii, din 1932, prevedea, prin "Regulamentul programului vorbit", obligativitatea depunerii si pastrarii unui exemplar din textul conferintelor tinute la microfon (evident, in direct) sustinute de marile personalitati culturale ale vremii. Urmare a acestui act, a fost creata Arhiva Scrisa (,Biblioteca") si a fost constituit un fond de manuscrise radiofonice (textele conferintelor) semnate de marii vorbitori de la microfonul postului national: Gh. Bratianu, E. Lovinescu, Mihai Ralea, Tudor Vianu, C.C. Giurescu, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, Constantin Noica, M. Sebastian, Constantin Brailoiu, C. Radulescu-Motru, Ion Petrovici, Mircea Vulcanescu. Dupa aparitia la Radio a benzii magnetice, in 1950, Arhiva Scrisa a continuat sa pastreze textele emisiunilor informative, culturale, de stiinta, de divertisment, pentru copiii etc. Arhiva Scrisa cuprinde aproximativ 4000 de metri liniari, 25000 de dosare, 12000 fotografii, colectia publicatiilor radiofonice 1925-2006, colectia de afise, pliante, programe de sala, colectia de Monitoare Oficiale dintre anii 1948-2004.
In cele 102.737 de benzi vorbite ale Arhivei Sonore se gasesc emisiuni literare (,Lecturi literare", "Revista Literara Radio", "Scriitori la microfon", "Biblioteca de poezie") redand vocile unor mari scriitori, precum Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, G. Calinescu, Tudor Vianu, Petru Comarnescu, Gala Galaction, George Bacovia, M.R. Paraschivescu, Marin Preda, st. Augustin Doinas, Nichita Stanescu, Ana Blandiana. Tot aici gasim si celebra "Unda vesela" cu Gr. Vasiliu-Birlic, Al. Giugaru, Vasile Tomazian, Mircea Crisan, Horia Serbanescu, Radu Zaharescu, Nicolae Gardescu, Ion Lucian, Nicu Constantin, Alexandru Lulescu, Horia Caciulescu, Toma Caragiu, Dem Radulescu, Carmen Stanescu, H. Nicolaide si multi altii. Sa mai adaugam printre documente unicat din Arhiva Sonora prima emisiune "Noapte buna, copii", din 5 noiembrie 1956, in care Mihail Sadoveanu citeste "Capra cu trei iezi"de Ion Creanga.
Maresalul Antonescu cenzurat
Istoricul literar Valeriu Rapeanu (foto) a fost, intre 1970 si 1972, vicepresedintele Radioteleviziunii Romane. In 1971, a avut initiativa de a organiza arhivele Radioului si ale TVR. A purtat atunci o discutie cu regretatul istoric si academician Virgil Candea care isi daduse acceptul de a se ocupa stiintific de clasificarea arhivei Radioului. Conducerea acelor vremuri s-a impotrivit, insa, proiectului.
Abia dupa 26 de ani, SRR a organizat, de la 1 august 2007, Serviciul Patrimoniu.
Valeriu Rapeanu cerceteaza de cativa ani arhivele SRR. In 2001, a editat la "Casa Radio", o editie integrala a conferintelor lui Iorga tinute zece ani de zile, "Sfaturi pe intunerec". La inceputul anului viitor va aparea o carte ce cuprinde o cercetare ampla legata de primul cronicar literar al Radidifuziunii Romane, Perpessicius, critic si istoric literar ce isi are in arhiva Radioului multe dintre cronici in manuscris. "Marii artisti romani, Manolescu, Sorin, Baltateanu, Timica, precum si generatia dintre cele doua razboaie, se pastreaza numai la radio. Nu numai cu vocile lor, ci interpretand repertoriul clasic universal si romanesc. Prin aceste inregistrari ne dam seama de etapele scolii de actorie din tara noastra. La Radio s-au prezentat in prima auditie si au ramas in aceasta forma multe piese de teatru care, din diferite motive, n-au vazut luminile rampei. Printre astfel de autori, sa-i amintim pe Adrian Maniu si Dan Botta. In arhiva Radioului putem cerceta modul in care propaganda a actionat asupra celor de pe front in al doilea razboi mondial si asupra celor de acasa. La Radio se pastreaza interviul pe care maresalul Ion Antonescu i l-a acordat lui Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, unde se vad si taieturile pe care cenzura militara le-a facut in textul lui Antonescu. Tot la Radio se pastreaza Cronicile Razboiului realizate de unul dintre cei mai mari jurnalisti romani, Romulus Seisanu. In arhive, avem nenumarate marturii despre deschiderea Radioului, in anii 60, 70, 80, catre intelectualii din toate generatiile. As aminti aici doar doua emisiuni: cea dedicata poeziei universale a lui A. E. Baconski si cea dedicata vocilor artei moderne a lui Dan Haulica", ne-a marturisit Valeriu Rapeanu despre patrimonial cultural de la SRR aflat in momentul de fata intr-un real pericol.
Semnaturi pentru Parlament si Guvern
Pe www.petitieonline.ro, profesionistii SRR au postat un "Apel pentru salvarea memoriei Radioului" adresat Guvernului si Parlamentului Romaniei. "Un tezaur inestimabil, un fond unic de documente sonore - acea "Fonoteca de Aur", cum este indeobste cunoscuta publicului ascultator - memoria Radioului public este astazi in pericol. Degradarea inevitabila in timp a suporturilor fizice, la care se adauga tentativele de piraterie, ameninta grav o mostenire culturala, cladita in opt decenii de istorie si creatie romaneasca. (...) Facem apel la toate institutiile interesate sa ni se alature in initierea si sustinerea unui Plan National de Salvare a Patrimoniului Sonor care sa asigure mijloacele financiare si juridice necesare vastului proiect de conservare a arhivelor Radiodifuziunii, menit sa restituie publicului bunuri media create in spatiu public si prin sustinere publica", se afirma in Apel. Documentul este sustinut de Patriarhul Daniel, presedintii comisiilor de cultura ale Parlamenutului, presedintele CNA, ministrul Culturii si Cultelor, dar si de personalitati de prim rang ale culturii noastre, printre care ii amintim pe Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, acad. Dinu C. Giurescu, acad. Dan Berindei, acad. Dan Grigorescu, Dan Haulica, Ion Lucian, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica si Marcel Iures. Pe 30 noiembrie 2007 toate listele de semnaturi ale Apelului vor fi depuse la Parlament si Guvern.
Zece documente sonore in atentia UNESCO
In septembrie 2007, Servicul Patrimoniu al SRR a propus Grupului International pentru Arhivele in Pericol (GIA) de pe langa UNESCO zece documente sonore aflate intr-o situatie critica. Printre acestea, gasim Cuvantul lui C. Argetoianu la funerariile lui Armand Calinescu din 24 septembrie 1939, conferinta radiofonica a lui Constantin Brailoiu din 8 noiembrie 1940, "Nunta in Somes", cu ilustratie muzicala, inregistrarea din 1951 a piesei de teatru "D'ale Carnavalului", inregistrarea din 1954 facuta de Lucian Blaga, talmacind si rostind poeme din lirica universala, inregistrarile din 1964 ale unor poeme de Nichita Stanescu, nepublicate, in rostirea autorului sau inregistrarea din 1968 pe care Henri Coanda a facut-o cu titlul "Despre prima inventie din anii copilariei si aplecarea lui spre tehnica". Digitalizarea arhivei SRR ar permite accesul publicului larg la documente unice prin folosirea noilor tehnologii ale informatiei si comunicarii. In noiembrie 2008, SRR va sarbatori 80 de ani de activitate. Pana atunci, autoritatile romane au obligatia sa gaseasca cadrul legal pentru salvarea electronica a arhivei si pentru a permite publicului roman platitor de taxe si impozite accesul liber la un patrimoniu cultural national unic.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Filmul despre Isus a fost regizat de un regizor evreu de origine romana
Filmul despre Isus a fost regizat de un regizor evreu de origine romana

Jacobovici si James Cameron Foto: Adrian Novac S-a nascut in Israel din parinti evrei din Romania, locuieste in Canada, este castigatorul, printre altele, al unui premiu Emmy pentru "Jurnalism de ...

Expozitia de fotografie "Sibiu 2007, un oras se intoarce in Europa"

Expozitia de fotografie „Sibiu 2007, un oras se intoarce in Europa" a fotografului, regizorului, scriitorului si traducatorului de origine romana Dan Stoica va avea vernisajul miercuri 28 ...

Au inceput inscrierile la Concursului National de Scenarii editia 2007
Au inceput inscrierile la Concursului National de Scenarii - editia 2007

In acest an organizatorii au initiat un proiect mai facil si mai sigur pentru inscrierea scenariilor, punand la dispozitia participantilor un site dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. ...

Concert Teodora Enache la festivalul Noptile Jazzului European
Concert Teodora Enache la festivalul Noptile Jazzului European

Cea de-a treia editie a festivalului Noptile Jazzului European se va desfasura in perioada 5-6 martie, la Stockholm. Cunoscute soliste de jazz din Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Polonia si ...

O poanta epocala

C(RAMPE) Moto: "Si a zis catre ucenicii Sai: «Cu neputinta este sa nu vina smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin!»". Artistii de la Discavari au facut o ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline