inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Dirijorul Gabriel Bebeselea, invitat marti la Round Table Bucuresti

0 Comentarii


Seria evenimentelor Round Table Bucuresti va continua marti, 4 octombrie, de la ora 19:00, cu o noua editie dedicata lui Gabriel Bebeselea, unul dintre cei mai apreciati dirijori romani ai momentului. La doar 27 de ani, Gabriel Bebeselea a castigat prestigiosul concurs patronat de Bernard Haitink, o competitie la care au luat parte peste 300 de dirijori din toata lumea.
 
Desfasurata sub forma unei emisiuni culturale cu public, editia de marti va cuprinde, pe langa dialogul cu Valentina Sandu - Dediu, si cateva intermedii artistice - surpriza pregatite de organizatori si invitatul special.
 
Evenimentul va avea loc marti in Studioul de Opera si Multimedia din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Strada Stirbei Voda nr. 33).  Intrarea va fi libera in baza invitatiei solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis in direct pe www.EnjoyTV.ro.
 
Scena rotunda de la Conservator va gazdui pentru publicul bucurestean (si din mediul online) o serie de noi evenimente dedicate personalitatilor:
 
joi, 13 octombrie – Adrian Titieni
marti, 18 octombrie – Gabriel Croitoru
marti, 25 octombrie – Serban Sturdza
marti, 1 noiembrie – Mircea Penescu
marti, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu


Tema centrala a fiecarei editii va fi Bucurestiul In-Vizibil.
Rezervarile pot fi facute in avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table Bucuresti.


Foto: Mihai Benea, UCIMR
 
Gabriel Bebeselea demonstreaza, prin profesionalism si meticulozitate, ca pasiunea, indiferent de varsta, reprezinta drumul cel mai bun de urmat in viata. De la copilul care dirija „cu andrelele mamei” muzica de la pick-up – cum marturiseste intr-un interviu – la performanta de a dirija Orchestra din Amsterdam, la Concertgebouw, pare a fi fost un singur pas.  
 
La doar 29 de ani, are deja o cariera in domeniul sau: arta dirijorala. Licentiat la Cluj-Napoca, sub indrumarea lui Petre Sbarcea (discipol al lui Sergiu Celibidache) si-a continuat studiile de master la Bucuresti, cu Horia Andreescu. Studiile postuniversitare le-a definitivat la Universität für Musik und Darstellende Kunst-Wien, cu Mark Stringer, cercetarea doctorala avand la baza operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.
 
Gabriel Bebeselea este castigatorul Premiului I la Concursul international de dirijat „Jeunesses Musicales”, din 2010. In 2011 a obtinut o bursa de asistenta la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. In 2012 i s-a oferit bursa pentru dirijat „Dorel Pascu”. Profesionalismul de care da dovada i-a adus numirea de Dirijor Principal al Operei Nationale Romane din Iasi, fiind cel mai tanar dirijor roman ocupand o astfel de pozitie.
 
Incepand cu stagiunea 2014-2015 este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu si al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj - Napoca. De asemenea, sub bagheta sa concerteaza si Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei si al ansamblului de muzica contemporana „ICon Arts”. In 2014 a fost semi-finalist la „Donatella Flick London Symphony Conducting Competition” si, tot in acest an, a castigat „Trofeul Performantei in Muzica”.


 
In 2015, Bernard Haitink  a prezidat in Elvetia „Lucerne Festival am Ostern”. Un numar de peste 300 de dirijori au fost inscrisi in competitie, iar Haitink a selectat 7 dintre ei pentru un masterclass de exceptie – castigatorul acestei competitii fiind Gabriel Bebeselea.
 
In cadrul „Galei Operelor Nationale Romane”, a primit titlul de „Cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014”. Dirijeaza frecvent Orchestra Nationala Radio, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei, Filarmonica „Transilvania”.
 
„Peste tot incerc sa ma port la fel. Relatia mea cu orchestra se bazeaza pe respect fata de partitura. Pornesc de la premisa ca nu pot sa imi permit sa nu stiu partitura extrem de bine si sa vin in fata orchestrei. Totul se bazeaza pe respect.” (Gabriel Bebeselea, intr-un interviu cu Cristina Beligar).
 
Muzica reprezinta pentru Gabriel Bebeselea o stare de „a fi”. O simte organic si o traieste intens, bucurandu-se de trecerea de la sunetele „clasice” la cele ale secolului XX. Nu are „compozitori preferati”, admirand „muzica de calitate”, indiferent cine ar fi compus-o.
 
Dirijorul marturiseste ca ,,pregatirea incepe cu studiul partiturii cu mult timp inainte de spectacolul propriu-zis. De fapt, ceea ce vede publicul este doar varful aisbergului. Studiul, in cazul unui dirijor, implica o conversie tridimensionala: printr-o analiza minutioasa semnele din partitura, notele, se transforma in sunet interior, in minte, apoi din sunet in gest, urmand ca gestul sa devina sunet exterior prin intermediul orchestrei. In plus, prealabila analiza a partiturii necesita un pachet sanatos de informatii biografice, estetice sau istorice despre compozitie si contextul in care a fost conceputa. Apoi, urmeaza repetitiile care sunt de fapt insumarea tuturor informatiilor captate pe parcursul studiului partiturii.” (Gabriel Bebeselea, intr-un interviu cu Andra Silivestru).
 
Varsta nu a fost si nu este un „impediment” pentru Gabriel Bebeselea. Este intrebat frecvent daca nu simte o „presiune in plus” in fata orchestrei din acest motiv, insa, si-a dat repede seama ca acest lucru este un avantaj pentru ca, prin persoana si personalitatea sa, aduce o prospetime si o energie tipica varstei.


 
„Eu sunt de principiul ca publicul trebuie educat, dar si stimulat in acelasi timp. Gustul publicului este ceva complex, daca i se da un material de calitate, accepta. Nu conteaza genul muzicii sau etapa stilistica. Daca e calitativ, bine interpretat si cu multa sinceritate, atunci publicul <<imbratiseaza>> muzica res­pectiva. Dar daca e cantat prost, nu o sa prinda la niciun public; cu mentiunea ca noi trebuie sa ne apropiem de public. Acum suntem la concu­renta cu mersul la mall, statul acasa sau vizionarea unui film. Noi trebuie sa iesim din sala de concert si sa ne apropiem cat mai mult de public. Trebuie sa aratam publicului - nu doar publicului tanar - ca este un lucru extraordinar ceea ce facem noi si ca il facem cu multa pasiune.” (Gabriel Bebeselea, intr-un interviu pentru „Tribuna”).
 
Seara de marti se va incheia printr-o invitatie la degustare de bere oferita de Nenea Iancu si degustare de vinuri oferita de Domeniile Samburesti, prin prezenta somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table Bucuresti i s-a alaturat, de asemenea, in acest sezon, Aqua Carpatica, in sustinerea promovarii artistilor romani.
 
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfasura saptamanal in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33), in perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.


 
Timp de 8 saptamani, personalitati ale vietii culturale romanesti vor avea prilejul sa recompuna, pentru publicul spectator si din mediul online, itinerariul lor profesional si cultural conturat in mod deosebit in Bucuresti. Tema centrala a fiecarei editii va fi „OrasulIn-Vizibil” al fiecarui invitat. Ca de fiecare data, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, in completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
 
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” -  Valentina Sandu – Dediu
 
Round Table Bucuresti este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, - coordonat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, si co-finantat de ArCuB (sezonul 1 si 3) si AFCN (sezonul 2).
 
Initiat in toamna anului 2015, proiectul conferintelor Round Table Bucuresti a devenit curand un reper pe harta bogata a evenimentelor culturale, fiind urmarit de romani din peste 50 de tari din toata lumea, cu sute de persoane prezente in public.
 
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare sustinute de catre cei 8 invitati provenind din diferite domenii artistice.
 
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro


Octombrie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dansul ceremonial al hârtiei

Numai in Japonia, probabil, contemplarea unui cadou frumos ambalat este chiar mai importanta decat deschiderea lui. In 1993, cercetatoarea britanica Joy Hendry isi publica volumul de antropologie ...

Spectacole pe picioroange si teatru tinar la Sibiu

In Capitala Culturala Europeana incep o serie de spectacole dedicate in special tinerilor. Trupa Merchtem a sustinut spectacole in toate marile orase ale lumii Dupa ce saptamina trecuta in Sibiu ...

Malaele dirijeaza nuntasii

La debutul ca regizor de cinema, actorul spune ca munca la "Nunta muta" e foarte grea. O pleiada de actori, de la Luminita Gheorghiu la Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu si Dan ...

Teatru medieval la Muzeul Satului

"Stagiunea Comediantilor 2007", un spectacol care a debutat pe 20 iulie la Rasnov, continua astazi in Capitala, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", cu un spectacol de muzica si ...

Dubla lansare la ICR Budapesta

Cele doua carti aparute la editura Palamart vor fi prezentate de traducatorul Nmeti Rudolf si profesorul Pl Ferenc, de la Universitatea ELTE din Budapesta. Aparitia unei carti de Tepeneag, prozator ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline