Dinu Sararu, publicist, dramaturg, eseist si romancier roman, s-a nascut pe 30 ianuarie 1932, in comuna Slatioara, judetul Valcea. A urmat cursurile liceului „Alexandru Lahovari" din Ramnicu Valcea, apoi din 1947, isi continua studiile la liceele „Matei Basarab" si „Mihai Viteazul" din Bucuresti. In perioada liceului se angajeaza reporter la Radiodifuziunea Romana, unde contribuie cu reportaje si recenzii, iar pentru un timp, detine si cronica literara si teatrala.
De-a lungul timpului ocupa diferite posturi, este secretar general de redactie la Revista Secolul 20 si la Luceafarul, jurnalist la ziarul Scanteia Tineretului, sef al Publicatiilor Televiziunii Romane, Redactor-sef adjunct si apoi redactor sef al Redactiei Culturale a TVR, director al "Teatrului Mic" si "Teatrului foarte Mic" si director al "Teatrului National "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti.
Primele articole ii apar in 1951, in revista „Tanarul scriitor". Editorial debuteaza abia in 1966, cu volumul Teatru romanesc si interpreti contemporani. Urmeaza piesa de teatru Al treilea gong in 1973, apoi romanul care ii aduce consacrarea literara, Niste tarani (1974). Romanul, la fel ca multe alte scrieri ale lui Dinu Sararu, a fost ecranizat cu titlul Vanatoare de vulpi.
Episoade din romanul Niste tarani sunt reluate si dezvoltate atat in al doilea cat si in cel de-al treilea volum, Clipa respectiv Dragostea si revolutia. Aceste trei romane, care i-au adus faima înainte de 1989, au fost puternic contestate de criticii literari dupa 1990, pentru adeziunea implicita la stilul romanului socialist, pe tema colectivizarii.
Pentru opera sa a fost distins cu Premiul Academiei Romane pentru romanul Niste tarani, Premiul pentru scenariul cinematografic Clipa, Premiul "Mihai Eminescu" pentru Iarba vantului si Premiul "Liviu Rebreanu" pentru Crima pentru pamant. Dinu Sararu este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Decembrie 2013
A.I.
editor artline.ro