S-au scurs mii de ani de cand omul a descoperit frumusetea pietrelor pretioase, si de cand nu se mai satura de perfectiunea lor. Folosirea pietrelor pretioase are radacini in societatile primitive, acolo unde astfel de obiecte detineau forte magice si serveau ca amulete in viata de zi cu zi. Orice piatra deosebita prin forma si culoare devenea la inceputurile istoriei un accesoriu, si ajungea de cele mai multe ori la gatul femeilor si barbatilor importanti din comunitate. Insa o data cu trecerea timpului oamenii au realizat ca nu orice piatra atragatoare in aparenta are valoare intrinseca.
Piatra pretioasa este un mineral rar, pur, de o frumusete deosebita, cu o duritate relativ mare pe scara Mohs, care este frecvent folosit ca bijuterie. Incadrarea mineralelor in aceasta categorie este frecvent de natura subiectiva, fiind determinata de cultura sau de epoca in care este apreciata valoarea mineralului.
La ora actuala exista numeroase tipuri de pietre pretioase, unele materiale fiind cunoscute doar de cativa ani. Pe vremuri se credea ca Painita este cel mai rar de pe pamant, astazi este considerat doar unul “foarte rar”. Painita a fost descoperita in 1950, in Myanmar, si a primit numele descoperitorului sau, Arthur Pain. Pana in 2005 nu s-au gasit decat 25 asemenea cristale in toata lumea. Tot dupa un explorator a fost numit Grandidieritul, a carui valoare se ridica la 50.000 dolari caratul. Acest mineral albastru-verzui a fost descoperit in Madagascar de exploratorul si expertul in stiinte naturii Alfred Grandidier.
Granatul este o piatra pretioasa care se gaseste sub diferite culori: rosu, portocaliu, verde, galben, albastru, mov, maro, negru, roz si incolor. Cea mai rara dintre aceste piese este granatul albastru, descoperit in 1990, in Bekily, Madagascar. Acesta isi schimba culoarea de la albastru-vezuliu in lumina zilei in mov la lumina artificiala, ca rezultat al cantitatilor relativ mari de vanadiu pe care le contine. Bucata cea mai scumpa, de 4.2 carate, s-a vandut in 2003 cu 6.8 milioane dolari.
O piata pretioasa reverzata elitelor societatii este si Musgravitul, socotita la randul ei una dintre cele mai rare din lume. Musgravitul contine in principal beriliu, magneziu si aluminiu, si a fost numit dupa zona Musgrave din Australia, unde a fost gasit prima data. Cele mai cunoscute pietre pretioase ramant, cu toate acestea: diamantul, rubinul, safirul si smaraldul.
Rubinul a fost extrem de pretuit inca din Antichitate cand i se atribuiau puteri magice. Se spunea ca rubinul ii apara pe credinciosi de diavol si de ciuma. Astazi cunostintele noastre s-au adancit proportional cu progresele facute in stiinta. Pentru omul contemporan Rubinul constituie o piatra transparenta, aflata pe scara duritatii ( denumita “scara lui Mohs”) pe pozitia 9, dupa diamant, care e pe 10. Putem recunoaste un rubin, in primul rand, dupa culoare: rosu, rosu-violet, rosu-domol, galben. Ca si in cazul altor pietre pretioase dure, rubinul mai poate fi verificat incercand sa-l zgariem cu o alta piatra. Daca se zgarie usor, nu e autentic. Mai putem recunoaste rubinul privind piatra in lumina, prin transparenta. La cele autetnice se observa niste stelute luminoase, care se deplaseaza in timp ce rotim nestemata.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
5 Mai 2014