1. Cu cele 37 de aparitii in filmele sale, Hitchcock ar putea parea un regizor caruia ii place sa se joace de-a actorul, prea indragostit de sine, dorindu-si prea mult sa controleze filmul. Doar ca sunt in realitate scene de doar cateva secunde, e usor sa il confunzi cu unul dintre figuranti, alteori este doar o silueta neclara, totul fiind un joc al iluziilor care il amuza si incanta. Uneori in multime, alteori trecand pe langa personajele principale ca un anonim preocupat de propriile ganduri, iesind dintr-un lift sau coborand dintr-un autobuz, este mai mereu greu sa il remarci. In celebrul Psycho, spre exemplu, la cateva minute de la inceputul filmului, Hitchcock apare pentru cateva clipe, un domn corpolent, cu palarie de cowboy, dificil de recunoscut.
2. Cel mai apropiat si fidel colaborator a fost... sotia sa. Hitchcock era un regizor pretentios si dificil cat timp nu respectai regulile si viziunea sa, altfel stia sa fie incantator, foarte politicos si cu totul dedicat muncii sale. Cea care l-a sprijinit si inteles cel mai bine, fiind in egala masura prieten si consilier, s-a dovedit sotia sa, Alma Reville. Se casatorisera in 1926, dupa o scurta perioada in care lucrasera impreuna, si mai tarziu Alma va scrie scenarii, va realiza montajul, va juca si rolul de asistent de regie pentru primele proiecte ale sotului.
3. Aparent o persoana calculata, de un calm surprinzator, Hitchcock avea un numar incredibil de fobii, unele dintre ele de-a dreptul bizare. Se temea de politisti, de inchisori, in general de oficialitati, avea superstitiile sale cand lucra, si, adesea, un eveniment banal pentru altii era suficient ca sa il convinga ca noul proiect va fi un esec. Dar cea mai bizara teama era cea fata de ouale de gaina, mai ales cele sparte, care il ingretosau si ii provocau cosmaruri si atacuri de panica. Poate la fel de ciudat este faptul ca nu isi vedea propriile filme, declarand de cateva ori ca se teme sa o faca.
4. Daca astazi Hitchcock este cunoscut mai ales pentru Psycho, in epoca a fost un proiect in care nimeni, cu exceptia regizorului si a sotiei sale, nu a crezut. Chiar si studiourile Paramount au ezitat sa investeasca intr-o asemenea poveste. Hitchcock deja cumparase drepturile de ecranizare ale romanului omonim semnat de Robert Bloch, pentru 9000 de dolari, si mai tarziu a incercat sa cumpere cat mai mult din tirajul cartii, pentru ca nimeni sa nu stie care este sfarsitul povestii. Cum investitorii continuau sa ezite, s-a oferit sa renunte la salariul de regizor si sa plateasca el costurile filmului, cerand in schimb 60 la suta din drepturile de proprietate asupra filmului. Aparent un risc inconstient, si cei de la Paramount au fost imediat de acord. Avea sa fie cel mai mare succes marca Hitchcock, cu incasari de 32 de milioane doar in SUA. Bugetul? Putin peste opt sute de mii de dolari.
5. Era un gurmand, in ciuda problemelor cu greutatea, si cel mai mult ii placea inghetata, pentru care facuse o adevarata obsesie.
6. Hitchcock era cunoscut pentru farsele sale, chiar daca multe aveau o nota macabra sau bizara, dovada unui simt al umorului cu totul aparte. Celebrului actor Peter Lorre i-a trimis la un moment dat un superb costum, facut de un renumit croitor londonez, numai ca masurile erau potrivite unui copil. Un alt colaborator a primit un alt dar absurd, 400 de heringi afumati. In timpul filmarilor la 39 Steps i-a legat pe Robert Donat si Madeline Carroll cu o pereche de catuse, apoi s-a prefacut ca a pierdut cheia. Numerosi actori si membri ai echipei tehnice au fost la randul lor tinta glumelor si farselor, pana cand toata lumea se obisnuise cu umorul marca Hitchcock.
7. In ciuda multiplelor nominalizari la categoria “Cel mai bun regizor”, Hitchcock nu a castigat nici un Premiu Oscar, spre surprinderea si ulterior revolta fanilor sai. O reparatie tarzie a fost Irving G. Thalberg Memorial Award, distinctie pe care Hitchcock a primit-o in 1968. Nu era nici pe departe primul, printre laureati se numarau deja Walt Disney, Cecil B. DeMille sau Stanley Kramer, iar Hitchcock avea sa accepte premiul in stilul sau deja consacrat. Tacut, calm, a luat micul bust infatisandu-l pe Thalberg de la regizorul Robert Wise, a privit in sala, si a rostit doar cinci cuvinte - “Va multumesc” (dupa o pauza de cateva clipe) “Chiar foarte mult.”
8. Daca lui Hitchcock ii placea sa apara in propriile filme pentru cateva clipe, fiica sa, Patricia (nascuta pe 7 iulie 1928) a jucat mai multe roluri minore in peliculele regizate de tatal sau.
9. Ciudat sau nu, la inceputul anilor '60 Walt Disney a refuzat sa ii permita lui Hitchcock sa filmeze la Disneyland. Nu era o rivalitate sau un conflict nestiut intre cei doi, pur si simplu Disney fusese revoltat de Psycho, film pe care il gasise “dezgustator”, ceea ce nu doar ca nu l-a jignit pe Hitchcock, ci dar l-a amuzat.
10. A colaborat cu nume celebre din artele plastice si literatura. Daca in filmele sale a jucat mari actori ca Ingrid Bergman, Jimmy Stewart sau Cary Grant, Alfred Hitchcock avea sa lucreze si cu Raymond Chandler, Thornton Wilder sau John Steinbeck, si a incercat sa ii convinga pe Ernest Hemingway si Vladimir Nabokov sa scrie scenarii pentru filmele sale. Iar in 1945 avea sa colaboreze cu Salvador Dali pentru filmul Spellbound.
A.L.
Martie 2016