Luni, 4 iulie 2016, la ora 18,30, in Mica Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, institutia romaneasca din orasul istoric italian, in parteneriat cu Muzeul Brailei «Carol I» si Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, beneficiind de sustinerea Consiliului Judetean Braila si a Institutului Cultural Roman, va organiza vernisajul expozitiei foto-documentare «Din istoria recenta a tehnicii romanesti: metoda Ing. dr. Eugeniu Iordachescu de translare a monumentelor istorice / Aspetti di storia della tecnica delle costruzioni in Romania: il metodo dell'Ing. Eugeniu Iordachescu di traslazione degli edifici storico-architettonici di valore identitario, storico, culturale e ambientale». Expozitia se inscrie in randul evenimentelor colaterale ce marcheaza participarea Romaniei la cea de-a XV-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia.
In deschiderea expozitiei, care va fi la dispozitia publicului in perioada 4-29 iulie 2016, de martea pana duminica, in intervalul orar 10,00-13,00 si 16,00-20,00, vor sustine alocutiuni Prof. univ. dr. Rudolf Dinu (Directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia), Prof. univ. dr. Ionel Candea (Managerul Muzeului Brailei «Carol I») si Arh. dr. Paolo Tomasella (Istituto Regionale per il Patrimonio Culturale del Friuli Venezia Giulia).
Translarea monumentelor istorice a constituit o solutie tehnica brevetata de inginerul constructor Eugeniu Iordachescu, care a ingaduit prezervarea unor monumente istorice, din Bucuresti si din tara, prin mutarea acestora pe un nou amplasament, salvandu-le din calea buldozerelor ce inlaturau vechea arhitectura spre a face loc edificiilor construite in stilul uniformizant-socialist. Expozitia aduna, pe panouri forex, o ampla si sugestiva selectie de fotografii, planuri tehnice, instantanee surprinse in timpul translarii monumentelor istorice, insotite de explicatii in limba italiana. Documentarea, din punct de vedere informational, si conceptul grafic al panourilor se datoreaza domnului Prof. univ. dr. Ionel Candea, in colaborare cu Ing. dr. Eugeniu Iordachescu si personalul de specialitate din institutia muzeala braileana. Traducerea in limba italiana a textelor este datorata d-lor Prof. univ. dr. Cristian Luca, Dr. Andrea Fara si Dr. Gianluca Masi.
In cadrul expozitiei este prezentata publicului metoda inovativa a Ing. dr. Eugeniu Iordachescu, care a contribuit determinant la salvarea unor edificii de cult din Bucuresti, monumente istorice datand din secolele XVI-XVIII, aflate in zonele cele mai afectate de tavalugul sistematizarii urbane promovata de regimul totalitar in anii '80 ai veacului trecut. Expozitia va expune realitatea cruda a ultimului deceniu al regimului totalitar din Romania, atunci cand se intentiona ca multe biserici, alaturi de alte edificii istorice importante, sa fie demolate spre a lasa locul unor noi constructii specifice canoanelor edilitare ale vremii. Solutia salvatoare, pentru unele dintre aceste monumente istorice, a fost reprezentata de metoda pe care a brevetat-o inginerul Eugeniu Iordachescu: translarea edificiilor prin ridicarea de la sol, in urma elevarii intregii constructii de la nivelul fundatiei. Cele mai multe dintre monumentele istorice la care se va face referire in cadrul expozitiei au fost translate de echipele conduse de inginerul Iordachescu incepand cu anul 1980. Astfel, rand pe rand, cu mari eforturi si deosebita ingeniozitate, au fost translate si salvate de la demolare cateva dintre cele mai reprezentative vechi lacasuri de cult din Bucuresti: Schitul Maicilor, Biserica Olari, Biserica Sf. Ilie - «Rahova», Biserica Mihai-Voda, Biserica Sf. Ioan - «Piata», Biserica Sf. Gheorghe - «Capra», Biserica Sf. Stefan - «Cuibul cu barza», etc. De asemenea, intre cladirile translate in aceeasi perioada se numara si Palatul Sinodal de la Manastirea Antim, actuala Biblioteca a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Iunie 2016