2. La apogeul popularitatii sale Franz Liszt reusea sa starneasca in randul publicului (mai ales printre doamne si domnisoare) o adevarata isterie impletita cu veneratie, si adesea era o adevarata lupta sa obtii o invitatie la unul dintre concertele sale. Si cel mai des admiratoarele ii trimiteau epistole infocate, cerandu-i ca amintire o suvita din parul pe care il purta destul de lung. Satul sa tot raspunda unor astfel de cereri, si nedorind nici sa le refuze, Liszt a gasit solutia de compromis. A inceput sa trimita in plicuri smocuri din blana cainelui sau preferat.
3. Erik Satie a fost un compozitor genial si de o originalitate deschisa spre experiment care ii scandaliza adesea pe cei cu preferinte conservatoare. Dar in acelasi timp era un personaj excentric, cu numeroase fobii si obsesii. Ii placeau costumele cenusii, asa ca avea o duzina, si purta acelasi costum pana cand se uza de tot. Obisnuia sa poarte asupra sa un ciocan (pentru aparare), avea in casa peste 100 de umbrele diferite si nu era ceva neobisnuit sa isi scrie lui insusi epistole. Iar dieta de la care nu s-ar fi abatut in ultima parte a vietii continea doar alimente de culoare alba, de la sare si nuci de cocos la orez, paste, ridichi, branza alba si doar anumite feluri de peste.
4. Johann Sebastian Bach si George Frideric Handel au fost operati de acelasi chirurg, un anume John Taylor, mai curand un escroc entuziast decat un profesionist. Bach spera sa scape de cataracta, dar dupa a doua operatie si-a pierdut vederea, iar Handel a avut aceeasi soarta.
5. Edvard Grieg era destul de superstitios, si obisnuia sa poarte in buzunarul interior al hainei o mica figurina infatisand o broscuta, pe care o atingea adesea pentru a-i purta noroc.
6. Felix Mendelssohn Bartholdy era atat de distrat incat a uitat partitura uneia dintre cele mai cunoscute compozitii, "Visul unei nopti de vara", intr-o trasura. Cum nu era nicio sansa de a o regasi compozitorul a rescris totul din memorie.
7. Se spune ca Giacomo Puccini si Arturo Toscanini erau buni prieteni, insa adesea se certau din motive ce pareau altora ridicole si amicitia devenea ostilitate. Pentru o vreme. Cu ocazia Craciunului, din obisnuinta, Puccini ii trimise prietenului sau un imbietor panettone, pentru a-si aminti la putina vreme dupa aceea de ultima lor cearta. Asa ca nu ezita sa ii trimita o telegrama: Panettone trimis din greseala. Puccini. Nu a durat mult pana sa primeasca raspunsul: Panettone mancat din greseala. Toscanini.
8. Pentru o singura vioara este nevoie de peste 70 de bucati de lemn.
9. Piotr Ilici Ceaikovski suferea de o forma severa de ipohondrie. Convins ca se va imbolnavi in urmatoare clipa, refuza sa bea altfel decat dintr-o sticla pe care abia o deschisese.
10. Franz Schubert era un barbat scund, asa ca prietenii apropiati ii gasisera o porecla pe masura: ciupercuta. Compozitorul nu era prea incantat, dar o acceptase ca pe o forma de afectiune.
Foto: biography.com