In secolul al XVII-lea cel putin 10 la suta din monezile britanice erau contrafacute.
Inainte de aparitia primelor monezi si bancnote erau folosite in loc de bani cele mai surprinzatoare marfuri si obiecte, de la vite si grane la piei de animal, scoici, pene, tutun, boabe de cacao, colti de elefant sau dinti de urs. In Siberia de exemplu ceaiul a continuat sa fie un perfect inlocuitor pentru bani si marfa de schimb pana in preajma celui de al Doilea Razboi Mondial.
In seifurile Bancii Angliei se gasesc cateva bancnote care par doar un mit pentru cea mai mare parte a populatiei: cateva de un milion de lire sterline (Uriasii) si altele de 100 de milioane de lire sterline (Titanii). Iar sansele ca ele sa intre vreodata in circulatie - sau ca o persoana obisnuita sa le vada in realitate - sunt aproape nule.
Bancnotele din Australia, Canada si Marea Britanie au in componenta grasimi animale.
In Evul Mediu, cum cavalerii nu aveau bani asupra lor (in buna masura din cauza talharilor) foloseau in loc inele speciale, cu o anumita emblema. Cand cumparau ceva de la un negustor sau ramaneau la un han imprimau pe nota de plata simbolul de pe inel, dupa care negustorul se putea duce la castel unde era platit cu bani adevarati. Un fel de carnet de cecuri sub forma de bijuterie.
In anii '20 nivelul inflatiei era atat de ridicat in Germania incat banii nu mai aveau practic nicio valoare. Teancurile de bancnote erau folosite pentru incalzire, ca jucarii pentru cei mici sau inlocuiau tapetul in camere.
Potrivit statisticilor, daca toti banii existenti la nivel global ar fi impartiti egal intre toti oamenii de pe Terra atunci fiecare ar avea mai putin de 11000 de dolari.
Cele dintai monezi pe care aparea si valoarea au fost turnate in jurul anului 600 I.d.Hr. pe teritoriul actual al Turciei, si erau facute dintr-un aliaj de aur si argint.
Poate parea socant, dar productia unei monede de un penny costa... 2.4 centi.
In 2015 Apple Inc. valora mai mult decat Elvenia, Nigeria sau Suedia.
Daca statistic peste 60% din averile mostenite sunt risipite pur si simplu de noua generatie, Florenta pare sa fie exceptia care confirma regula. Majoritatea familiilor instarite provin din vechile familii bogate, unele avand un arbore genealogic ce poate fi trasat pe sute de ani.
Primii bani din hartie au fost folositi in China.
Prima persoana in viata al carei chip a aparut pe o moneda a fost nimeni altul de Iulius Cezar, in anul 44 I.d.Hr.
Cea mai falsificata bancnota din toate timpurile ramane cea de 100 de dolari.
Foto: publicdomainpictures.net, britishnotes.co.uk, pdpics.com