Back to the Future (1985) - odata cu prima parte a trilogiei Inapoi in viitor Michael J. Fox a devenit o adevarata celebritate a anilor '80 (si nu numai) in rolul Marty McFly. Daca se obisnuise deja cu cei care il strigau pe strada "McFly" Michael J. Fox a trecut prin socul vietii sale multi ani dupa turnarea filmului, undeva in regatul Bhutan, in sudul Asiei, la poalele Muntilor Himalaya. Trecand pe langa un grup de sobri calugari budisti actorul s-a trezit strigat cu entuziasm de catre unul dintre acestia "Marty McFly!".
The Pianist (2002) - Adrien Brody avea sa castige un Premiu Oscar pentru rolul din acest film, dar s-a dovedit si cel mai dificil rol din cariera sa. Nu doar din cauza incarcaturii emotionale, dar si pentru ca a trebuit sa slabeasca aproape 14 kilograme in doar sase saptamani, dar si pentru ca trebuit sa invete cat mai repede sa cante la pian cel putin convingator pentru marele ecran. Ceea ce a reusit cu brio, spre surprinderea tuturor.
The Shawshank Redemption (1994) - chiar daca nu s-a bucurat de prea mare succes in salile de cinema, filmul regizat de Frank Darabont, o inspirata ecranizare a unei nuvele de Stephen King, avea sa devina in 1995 cea mai inchiriata caseta video din America, un record neobisnuit si la care nimeni nu se astepta. Poate nu intamplator Morgan Freeman a declarat ulterior ca dintre toate filmele sale acesta este preferatul, chiar daca la box-office a fost un usturator esec financiar. Darabont, in perioada care a lucrat la The Shawshank Redemption obisnuia sa revada saptamanal Goodfellas (folosindu-l ca sursa de inspiratie) va regiza alte doua filme dupa scrieri de Stephen King: The Mist si The Green Mile.
Django Unchained (2012) - pana ca Jamie Foxx sa devina Django mai mult actori cunoscuti au fost la un pas sa joace in noul film regizat de Quentin Tarantino. Idris Elba, Terrence Howard, Tyrese Gibson, Chris Tucker sau Will Smith (care a fost cel mai aproape, dar in final a refuzat oferta) au fost pe lista renumitului regizor pentru rolul principal.
La vita e bella (1997) - initial proiectul lui Roberto Benigni parea un esec previzibil, cel mult un film de prezentat la cateva festivaluri si repede uitat. In fapt a fost marele sau succes, cu incasari de peste 225 de milioane de dolari, trei Premii Oscar (inclusiv pentru cel mai bun actor in rol principal), peste o suta de alte premii, distinctii si nominalizari, precum si repetarea unui record stabilit de Laurence Olivier in 1948. Atunci acesta fusese primul actor din istoria cinematografiei care a fost si regizorului unui film care a castigat un Premiu Oscar. Robert Benigni avea sa fie al doilea.
Pulp Fiction (1994) - Uma Thurman a refuzat initial sa joace in film, poate pentru ca rolul nu era tentant la prima vedere, poate pentru ca intregul buget de doar opt milioane de dolari era prea modest, mai curand potrivit pentru un film repede uitat. Insa Quentin Tarantino isi dorea atat de mult ca Uma Thurman sa fie Mia Wallace incat nu doar ca a insistat in repetate randuri, dar, in final, cu o comica disperare, i-a citit la telefon o buna parte din scenariu. Intr-un final Thurman a cedat. Si a acceptat rolul.
Foto: movieposters.com, goldposter.com,