inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Din culisele diplomelor universitare: cum scoate Romania peste 2000 de titluri de doctor pe an

0 Comentarii
In numai cinci ani, peste 12.000 de persoane au primit titlul de doctor. Tinerii doctoranzi se plang ca unii coordonatori de lucrari nu sunt suficient de competenti, fie din cauza varstei inaintate, fie din cauza slabei pregatiri profesionale.

In 2006, in cele 277 de Institutii Organizatoare de Doctorat, lucrau 3.708 coordonatori de doctorat. Activitatea lor si a „elevilor” pe care ii au in grija este evaluata la final de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Aceasta institutie a fost contestata, reorganizata, apoi din nou contestata. „Radiografia doctoratului” arata o insitutie bolnava de impostura.

Bolile imposturii din invatamantul superior


Plagiatul. Mai multi actori ai mediului universitar reclama plagiate ale cadrelor didactice.

Printre coordonatorii de lucrari de doctorat se numara si persoane cu functii inalte in stat: ministri, deputati

Activitatea Consiliului care acorda titlurile si diplomele universitare este lipsita de transparenta

Mai multi oameni din sistem spun ca exista profesori universitari care tin fraiele acordarii titlurilor si fac parti-pris-uri

Autoritatile din educatie evita sa vorbeasca despre modul in care se acorda, in Romania, titlurile universitare.

„Nimeni nu e dispus sa vorbeasca. Carierele universitare sunt dirijate de unii care s-au infipt in pozitiile lor acum multa vreme. Din cauza asta ai doua optiuni: incerci din toate puterile sa inveti sa obtii ce doresti si taci atunci cand esti calificat pe nedrept.

Alta conditie esentiala e sa te faci ca nu vezi cazurile de plagiat, nepotismul si pilele din facultati si Universitate”, ne-a povestit un tanar doctorand de la Universitatea Bucuresti.

Din 3.708 profesori coordonatori de doctorat, 293 isi desfasoara activitatea la Universitatea Bucuresti.

„Sunt profesori care nu au ce cauta pe posturile lor. Un exemplu al Universitatii Bucuresti, cunoscut de toata lumea si tinut secret tot de toata lumea, este un profesor, care este si director de editura, care a plagiat doua lucrari.

Plus ca, avand in vedere faptul ca nu are nicio lucrare publicata recunoscuta international, nici nu ar trebui sa coordoneze lucrari de doctorat”, a mai spus doctorandul.

„Te chinui ani de zile sa studiezi si sa incerci sa produci o cercetare buna si te uiti cum unii obtin titluri si drepturi doar ca sunt sustinuti de colegii de catedra si pahar. Tot ei au dreptul sa iti evalueze lucrarea. Ei, care habar n-au ce inseamna cercetare ”, a mai spus el.

Cu toate acestea, spune tanarul doctorand, sunt si oameni tineri si oameni cu multa experienta care sunt buni, au lucrari de cercetare publicate in strainatate si care muncesc cu adevarat pentru titlurile lor si chiar si dupa ce le-au obtinut.

Coordonarea doctoratelor - monopolizata de cei in varsta

Desi coordonarea doctoratelor fusese scoasa din atributiile cadrelor didactice trecute de varsta de 70 de ani, din cauza presiunilor s-a revenit la forma initiala. Profesorii conducatori de doctorat nu au reglementata limita de varsta.

Profesorul Gheorghe Georgescu (75 de ani), Universitatea Bucuresti (vezi lista) se lauda recent in „Viata Satului” ca inca mai poate sa conduca doctorate.

„Mi-ar fi foarte greu sa renunt. Ma mandresc cu cei peste 75 de doctoranzi pe care i-am indrumat ca pe copiii sau prietenii mei in obtinerea titlului de doctor in agronomie. Si acum am 15 doctoranzi. Deci, vedeti, timpul nu-mi da pace si pentru asta sunt foarte incantat” (Viata Satului, nr.19, 1-15 octombrie 2007)

”Monopolul senectutii” si Eugen Simion

Despre aceasta situatie vorbeste si seful Comisiei Prezidentiale pentru Invatamant, Mircea Miclea. „Este un monopol al celor cu senectute. Pe vremea cand eram ministru am incercat sa dau o sansa si celor tineri eliminand posibilitatea ca profesorii de peste 70 de ani sa mai coordoneze doctorate. Intamplarea face ca domnul Eugen Simion (n.r. fostul sef al Academiei Romane) implinea atunci chiar aceasta varsta.

El si mai multi profesori m-au acuzat de discriminare si din pacate aceasta prevedere a durat numai cateva luni. Ideea este ca la 70-80 de ani nu mai poti sa te ocupi de un lucru atat de important cum este coordonarea unui doctorat.

In Marea Britanie, acolo unde sunt cele mai bune universitati din Europa o lucrare de doctorat poate sa fie condusa de cadre mai tinere, de lectori. La noi aceste functii sunt pe viata si de regula trec multi ani pana un profesor are dreptul sa conduca doctorate”, a declarat Mircea Miclea.

Ministerul Educatiei nu spune cine conduce acum CNATDCU

Numele lui Eugen Simion este legat de explozia de diplome de doctorat din vremea in care academicianul conducea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (2001- 2005). Consiliul si-a schimbat in 2005 componenta. La acea vreme, numele din Consiliu au fost tinute secrete o perioada. Din 2006, consiliul are o noua componta (vezi documentul atasat).

Numele presedintelui Biroului Executiv ramane insa o necunoscuta. El nu apare evidentiat in lista membriilor, iar Biroul de Presa al Ministerului Educatiei nu a putut spune cum se numeste presedintele Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. „Nu stiu exact” - ni s-a raspuns.

Biroul de Presa al Ministerului Educatiei nu a oferit informatii nici despre activitatea acestui Consiliu, respectiv cate cereri de acordare a titlului de doctorat a respins.

Peste 12.000 de doctori in cinci ani

Potrivit Ministerului Educatiei, intre 2001 si 2003 s-au eliberat 6631 de titluri de doctorat. La vremea respectiva, seful institutiei care elibera aceste titluri, Eugen Simion, a fost acuzat de numeroase ori in presa ca ar fi prea indulgent in acordarea titlului de doctor. Urmatorii ani au continuat cu o medie de peste 2000 de doctorate pe an.

In 2004 s-au acordat 2817 doctorate, iar in 2005 au fost eliberate 2631 de titluri. Nu exista statistici mai noi care sa arate cifra de doctorate eliberate dupa 2005. In cinci ani (2001 -2005) au fost eliberate 12.079 titluri de doctorat.

Dumitru Miron: Nu se poate spune ca avem inflatie de titluri de doctorat

„Nu se poate spune ca avem inflatie de titluri de doctorat. Sunt multe titluri de doctorat in Romania dar in raport cu ce?” spune Dumitru Miron, Secretar de Stat pentru Invatamantul Superior. El recunoaste insa ca doctoratele au avut o explozie la un moment dat.

„Conducatorii de doctorate au fost certificati, intr-adevar la momente diferite, dar in acest moment, prin ordin de ministru, sunt stabilite foarte clar criteriile :activitate stiintifica probata prin granturi de cercetare la nivel national si sau internationala”, a spus Miron.


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Castigatorii primei editii a "Premiilor Ringier pentru fotografie"

Pe 29 iunie, Michael Ringier a inmanat primul "Premiu Ringier pentru fotografie": marele castigator al primei editii este Horia Calaceanu (Romania); Miklos Tekns (Ungaria) s-a clasat pe ...

Faust deschide stagiunea la ONB

Opera Nationala din Bucuresti deschide duminica stagiunea cu spectacolul "Faust" pe care Catalin Ionescu Arbore, directorul institutiei, il considera un "varf" al acestei stagiuni. ...

Academia itinerant Andrei erban
Academia itinerantă Andrei Şerban

New York, 6 octombrie 2009 - În faţa unei săli arhipline (studenţi şi spectatori întîrziaţi nu au mai încăput în spaţiul dedicat evenimentului) regizorul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline