Alba Iulia Music and Film Festival va avea prima ediție în perioada 27 – 30 septembrie 2012.
Filmele, concertele și evenimentele speciale se vor desfășura în interiorul Cetății Alba Carolina, recent redată vizitatorilor.
Alba Iulia, 11 septembrie 2012. Alba Iulia îşi întregeşte patrimoniul de evenimente culturale cu un nou festival. După ce la începutul acestui an pe scena cetăţii au evoluat artişti precum Nouvelle Vague, Jukebox Trio, Cantabile the London Quartet, Saragossa Band, Teatrul Masca, Yves LaRock sau filarmonicile din Sibiu şi Cluj-Napoca, e rândul celei de-a 7 a arte să satisfacă setea de cultură a albaiulienilor.
În Cetatea din Alba Iulia se va desfășura la finele lunii septembrie un nou eveniment cultural: Alba Iulia Music and Film Festival, eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc în parteneriat cu Primăria Alba Iulia. Programul este unul ambițios și își propune să aducă mai aproape de cultură albaiulieni și vizitatori deopotrivă, iar organizatorii doresc să transforme festivalul într-o tradiție a Cetății.
Timp de patru zile, spectatorii vor avea parte de proiecții de filme în sală și în aer liber, concerte de muzică, evenimente speciale care leagă cele două arte – cum ar fi proiecția de film mut cu acompaniament live sau crearea muzicii unui film live, ateliere de imagine și cursuri pentru copii. Pentru un eveniment cât mai complex, organizatorii vor aduce la Alba Iulia echipament tehnic de ultimă generație, două ecrane gigant speciale pentru proiecțiile în aer liber, precum și instalații de sunet și lumini profesioniste.
„Ne bucurăm să organizăm la Alba Iulia un festival nou, proaspăt, ce reunește evenimente culturale apreciate atât de critici, cât și de public. Am fost încurajați de apetența albaiulienilor pentru filme de calitate, după cum am văzut și în urmă cu doi ani, când am venit aici cu Caravana TIFF, așa că am pregătit un program divers, care se adresează atât locuitorilor, cât și vizitatorilor. Vom avea și o serie de invitați de marcă, nume sonore ale filmului românesc”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc.
„Sperăm să vedem cât mai mulți albaiulieni, dar și turiști la această primă ediție a festivalului. Avem astfel ocazia să arătăm frumusețea Cetății Alba Carolina, una din cele șapte minuni ale României, și să le oferim oamenilor spectacole de înaltă ținută, desfășurate pe cea mai nouă scenă a oraşului: Cetatea Alba Carolina. Evenimentele festivalului vor fi accesibile tuturor în mod gratuit”, a declarat primarul Mircea Hava.
Pentru deschiderea festivalului, organizatorii au pregătit o proiecție specială a filmului „Mihai Viteazu” (1971) – variantă restaurată, în memoria celebrului compozitor Tiberiu Olah. Alături de regizorul Sergiu Nicolaescu, la spectacol sunt așteptați Ion Besoiu, Florin Piersic, Mircea Albulescu și Ioan Buluca. O altă proiecție specială este „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), unde sunt așteptați, alături de regizor, și George Mihăiță și Constantin Chiriac. La proiecția filmului „Despre Oameni și Melci”, și el inclus în program, vor veni regizorul Tudor Giurgiu, actorii Andi Vasluianu și Dorel Vișan și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.
Programul festivalului mai include filme de referință ale cinematografiei românești și străine, precum și concerte. Evenimentele se vor desfășura pe două scene în aer liber, amplasate în Piața Cetății și în curtea interioară a Palatului Principilor, și într-o sală a Palatului Principilor.
Despre Alba Iulia
Alba Iulia a devenit o atracţie şi o destinaţie turistică de importanţă regională şi europeană prin înscrierea oraşului pe harta traseelor turistice, culturale şi artistice din România şi Europa.
De puţin timp, albaiulienii şi-au recâştigat cetatea pierdută în urmă cu mulţi ani, când prin planurile de dezvoltare de atunci s-a renunţat la forma autentică a fortificaţiei de tip Vauban. Imaginea unică a acestui valoros patrimoniu european, cu o vechime bimilenară, este pusă acum pe deplin în valoare, după revitalizarea unei suprafeţe de aproximativ 110 ha (10% din suprafaţa municipiului Alba Iulia), zonă în care a fost creat un mediu propice pentru concretizarea unui parcurs cultural anual, care va pune în valoare unicitatea istorică și arhitecturală a oraşului.
Despre Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc este una dintre cele mai importante entități din domeniul cinematografiei și promovării filmului din România.
Dintre evenimentele organizate de asociație amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF, Gala Premiilor Gopo, Caravana Filmelor TIFF și Noaptea Albă a Filmului Românesc.
Sursa foto: Wikipedia
D.T
editor artline.ro