Dimitrie Papazoglu s-a nascut la 28 martie 1811, in Bucuresti, in hanul manastirii Zlatari, aflat in jurul actualei biserici cu acelasi nume din Calea Victoriei.
In 1821, dupa intrarea turcilor in Bucuresti, familia Papazoglu s-a refugiat la Brasov, unde a stat pana in 1827. In acest timp, Dimitrie a urmat cursurile scolii Imperiale si a invatat limbile germana, maghiara si, probabil, engleza. Ulterior, a urmat cursuri si la Budapesta si Viena. |
Dupa revenirea in tara, tanarul de 16 ani a luat lectii de desen de la pictorul francez Jacquin, cunostintele capatate folosindu-le mai tarziu la realizarea celebrelor stampe in care a reprezentat portrete de voievozi sau ale unor personalitati ale epocii sale ("Ion Heliade Radulescu", "Gheorghe Lazar", "Dimitrie Bolintineanu" si altii), evenimente istorice ("Uciderea lui Bimbaa Sava" la 1821, "Unirea Principatelor", "Asaltul redutei Grivita, dat la 30 august 1877" etc.), dar si "Focul din Bucuresti de la 1847".
In anul 1830 a intrat in Militia pamanteana si apoi in Armata, chiar de la organizarea ei. Osteanul Dimitrie Papazoglu a participat la linistirea miscarilor bulgaresti din Braila, din anii 1841-1843, la Revolutia din 1848, la stingerea marelui incendiu din Bucuresti din martie 1847, a comandat unitati militare dizlocate in diferite orase din tara. In anul 1855 a demisionat din armata, cu gradul de maior, dar, in 1884, cand s-a reorganizat Armata Romana, a fost inaintat la gradul de locotenent-colonel.
Dupa demisia din armata a realizat planse litografice, a facut cercetari istorice pe la manastiri, a infiintat chiar si un muzeu care-i purta numele in Bucuresti.
Istoria Bucurestilor l-a preocupat in mod deosebit, opera sa majora fiind: Istoria fondarei orasului Bucuresti, publicata in 1891.
Dimitrie Papazoglu s-a stins din viata la 5/17 august 1892 si a fost inmormantat la manastirea Cernica.
Marcel Ciuca
Dimitrie Papazoglu, Istoria Fondarei Orasului Bucuresti, Capitala Regatului Roman, Editura Curtea Veche, Colectia Memorii si Corespondenta, Bucuresti, 2005, Pret 24 Ron