Dimitrie Gusti este o personalitate a acestui timp. S-a nascut la Iasi in anul 1880. Sociolog, estetician, a fost membru al Academiei Romane din 1919, presedintele Academiei in perioada 1944-1946, ministrul invatamantului (1932-1933) si intemeietorul Scolii de Sociologie din Bucuresti.
Profesor la Universitatea din Iasi si la Universitatea din Bucuresti, este considerat initiatorul institutionalizarii cercetarii sociologice in lume. Principalul obiectiv al profesorului Gusti a fost sa realizeze astfel de cercetari in echipa, echipa care sa cuprinda diversi specialisti pentru intelegerea intregului social. Numarul minim de cercetatori era apreciat la minim doisprezece si reunea geograf, antropolog, istoric, psiholog, economist, jurist, cercetator politic, cercetator administrativ, etnograf, muzicolog, lingvist, pentru a cunoaste o zona in toata complexitatea ei.
Dimitrie Gusti a realizat studii sociologice bazate pe cercetare de teren si meritul lui a fost recunoscut la acea vreme pe plan international.
Dimitrie Gusti si echipa la Nereju, judetul Vrancea
Cercetarile lui Dimitrie Gusti in teren au inceput la Goicea Mare (judetul Dolj), au continuat la Rusetu ( judetul Buzau) si Nereju ( judetul Vrancea ) in 1927. Dimitrie Gusti a dorit la initierea proiectului sa inceapa cu Nereju, intuind ca va gasi in zona traditii foarte vechi, multe precrestine si nealterate. Ajuns in zona Vrancei, impreuna cu H. H Stahl a avut confirmarea si de aceea a revenit la Nereju in 1929 si 1938.
Masti, Nereju-Vrancea
In 1939 a finalizat o monografie a Nerejului pentru care au aparut trei volume in franceza, monografie cu un succces extraordinar.
Rezultatelor studiilor efectuate in diferite regiuni ale tarii au determinat si infiintarea Muzeului Satului din Bucuresti in 1936, actiune in care Gusti a colaborat cu Victor Ion Popa, H.H.Stahl si G. Focsa.
Trebuie subliniat ca in acei ani in Europa existau doar doua muzee in aer liber, Muzeul Skansen din Stockholm si Muzeul Bigdo in Lillehamer in Norvegia, iar in Romania exista deja Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul Hoia din Cluj.
Imagini :
Dimitrie Gusti si echipa sa la Nereju, Vrancea
cjvrancea.ro/photos/full/Grup-de-masti-din-Nereju-154.jpg
cjvrancea.ro/photos/full/interior-casa-din-Muzeul-satului-162.jpg
G.P.