Ce au in comun Mozart si Cantemir? Inainte de toate, faptul ca atat unul cat si celalalt sunt perceputi in societatea moderna ca adevarate genii muzicale. Daca in cazul lui Mozart acest lucru constituie ceva firesc, in ce-l priveste pe domnitorul Moldovei, lumea se confrunta cu o mare nedumerire. Motivele sunt lesne de inteles: primul este un corifeu al muzicii occientale, in vreme ce Cantemir a inflorit ca teoretician si compozitor in muzicala culta a Rasaritului.
Dimitrie Cantemir este mai bine cunoscut in aceasta ipostaza in tarile Orientului si ale Occidentului, decat in tara lui de origine, Moldova. Perceptia oamenilor simpli si mai ales a specialistior asupra operei lui Dimitrie Cantemir s-a imbunatatit totusi semnificativ de secolul XX trecut pana in prezent.
Recunoasterea contributiilor deosebite in domeniul muzicii clasice otomane si redescoperirea frumusetii cantecelor cantemiriene, grupate de el in primul tratat de specialitate din lume, au facut ca savantul sa devina un adevarat simbol in spatiul musulman. Aportul fundamental in cultura si stiinta muzicala islamica rezida, intai de toate, in elaborarea unui vast tratat stiintific, intitulat “Cartea stiintei muzicii”.
La baza ei se afla literele si cifrele arabe. Utilizand acest sistem, Cantemir introduce in circuitul artistic melodii orientale din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea. Acest sistem a functionat in cultura muzicala turceasca pana la mijlocul secolului al XIX-lea.
Datorita acestei lucrari, Dimitrie Cantemir a intrat in istoria muzicala a Turciei ca fondator al muzicii laice si studios al celei religioase sub numele de Cantemiroglu (fiul lui Cantemir), primind titlul de pasa cu trei tuiuri (ceilalti domni aveau doua tuiuri) de la Ahmed al III-lea, cunoscut drept mare sustinator al artelor
Prin intermedriul muzicii notate de Cantemir, europenii au luat cunostinita de specificul artei sonore turcesti. Wolfgang Amadeus Mozart insusi, in renumita opera “Rapirea din serai” a aplicat o varianta modificata a Ariei Dervisilor. Ca o curiozitate, unul dintre cei mai mari muzicologi din lume care s-au aplecat asupra vietii si operei lui Cantemir a fost tot o romanca: Eugenia Popescu-Judetz (1925-2011).
Supranumit „Rege al muzicii vechi“, violistul Jordi Savall a inregistrat muzica lui Dimitrie Cantemir pe CD-ul „Istanbul. Dimitrie Cantemir - Le livre de la science de la musique “, care include noua piese scrise de marele carturar. Artistul a inregistrat muzica la propria casa de discuri, Alia Vox, in noiembrie 2009.
Sursa foto: wikiepdia.org
I. C.