Este nevoie si de asemenea volume în care, fara a se emite judecati de valoare estetica, sa se ofere informatia pura si incontestabila în legatura cu viata si opera unor scriitori. Mai mult, scriitorilor tineri care au publicat dupa '89 li se dedica spatiul necesar, lucrarea luând în considerare operele aparute pâna în ianuarie 2004.
Un articol de dictionar contine o scurta biografie a autorului respectiv, urmata de enumerarea operelor scrise de acesta si apoi de bibliografia critica. De aceea, o investigatie asupra vreunuia dintre autorii mentionati trebuie pornita dintr-un asemenea punct. Fara mari pretentii de critica si istorie literara, dictionarul mai poate adauga în articolul respectiv si un mic "rezumat estetic" al operei scriitorului, aratând evolutia scriitorului, curentele literare care l-au influentat, ideile si interpretarile importante.
Majoritatea articolelor au fost republicate din varianta mai veche, Dictionarul scriitorilor români, informatia fiind adusa la zi. În afara de acestea, celelalte apartin coordonatorului de volum, Aurel Sasu. Lista colaboratorilor contine atât nume de critici consacrati, precum Nicolae Manolescu, Alexandru Calinescu, Dan C. Mihailescu, cât si mai tineri (Daniel Cristea-Enache).
În Prefata, coordonatorul editiei mentioneaza un fapt specific zilelor noastre triste: un asemenea proiect de mare anvergura nu a beneficiat de finantare din partea vreunei institutii române de cultura. Cu atât mai meritorie este investitia editurii. (M.V.)