El este unul dintre candidatii la Premiul Ovidius ai "Festivalului de Literatura" de la Neptun.
Scriitorul Andrei Codrescu si-a lansat ieri, la Constanta, ultimul roman, "Wakefield", in traducerea Ioanei Avadani, la Salonul de carte "Ovidius" in cadrul Festivalului "Zile si nopti de literatura", organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, in perioada 15-19 septembrie.
Cu "Wakefield", Andrei Codrescu arata inca o data, dupa Goethe, Mark Twain, Bulgakov sau Charles Gounod, in opera, ca diavolul ramane unul dintre cele mai irezistibile caractere.
La fel de sarmant ca Maestrul Margaretei, dar ceva mai "uman" si mai blazat, diavolul lui Codrescu ii ofera autorului scuza unui tur al umanitatii, cu toate obsesiile ei de secol XXI. "Wakefield" a fost primit cu uimire si zapacire in America, asa cum sunt primite toate textele mele.
E un fel de hibrid, o corcitura de eseu si roman si digresiuni poetice de tot felul. Cartea e un pic mai complicata si criticii mai seriosi nu s-au pronuntat inca", a declarat scriitorul la lansare.
Realismul "lumii de dincolo"
Cu cinism si foarte mult umor, autorul descopera, prin protagonistul romanului sau, Wakefield, o lume tot mai absurda, dominata de consumism, prejudecati, globalizare si tehnologie.
Pe nepusa masa, Diavolul ii face "o vizita de lucru" lui Wakefield, care duce o viata molcoma si deloc palpitanta in New Orleans, printre cartile sale.
Daca viata "pamanteanului" e cat de cat asezata, Necuratul este in plina criza existentiala: nu are putere asupra microundelor si celularelor, concurenta de pe lumea cealalta il epuizeaza, iar printre oameni domneste confuzia si nu mai exista limite clare intre bine si rau.
"Una dintre discutiile din carte e ce sa facem cu oamenii, ca Divolului ii plac oamenii, iar conflictele lui de dincolo sunt aceleasi pe care le are Wakefield pe pamant. Lumea cealalta devine una simultana si perfect realista", a spus autorul despre personajele sale.
Codrescu, "imigrant profesionist"
"Imigrant profesionist", cum s-a autointitulat Andrei Codrescu intr-o conferinta sustinuta ieri - "Miracol si catastrofa" - scriitorul a marturisit in unul dintre colocviile festivalului ca s-a simtit toata viata intr-o "marginalitate cvasiperfecta": ca evreu din Sibiu, ca sibian in provincie, ca roman la periferia lagarului socialist si ca scriitor la periferia culturii americane.
"Singura marginalitate perfecta ar fi fost sa fiu bufnita", a incheiat cu umor scriitorul. Poet, romancier si eseist, Andrei Codrescu s-a nascut in 1946, la Sibiu.
La doar 20 de ani, a emigrat in Statele Unite si nu a revenit in tara decat la caderea comunismului, cand a facut cateva reportaje pentru canalul de televiziune american ABC.
Comentariile sale, difuzate periodic de National Public Radio, l-au transformat intr-una dintre cele mai apreciate voci ale radioului american.
Ce spun Criticii
"Variantele de viata" ale lui Codrescu
Criticul literar Luminita Marcu crede ca in "Wakefield", ca si in "Casanova in Bohemia", Andrei Codrescu da dovada de foarte mult curaj. "Scriitorii, care indeobste inventeaza personaje, stiu ca e mult mai greu sa re-inventezi personaje care exista deja. Asta face Andrei Codrescu aici, punand in joc una dintre cele mai faimoase creatii ale literaturii americane. De altfel, pe parcursul intregului roman abunda referintele la clasicii literaturii americane, pe care scriitorul de origine romana dovedeste ca-i cunoaste ca un american si mai mult decat atat. E poate un pariu ascuns si aici", spune criticul.
"Oricum, personajul lui Nathaniel Hawthorne calatoreste in timp si spatiu, la sfarsitului mileniului trecut, in America anilor ‘90, pentru a incerca sa gaseasca "variante de viata"", explica Luminita Marcu.
"Toate acestea se intampla pe fundalul unui pact cu Diavolul, iarasi ca in literatura clasica (...). Scriitorul isi continua cu acest roman odiseea inceputa cu celelalte carti ale sale, de la poezie
la proza, eseuri sau reportaj, dand mereu senzatia unei increderi oarbe, pasionale in jocul extrem de serios al literaturii cu realitatea", concluzioneaza criticul.
Laureatii festivalului
In festivalul "Zile si nopti de literatura" se vor acorda anul acesta trei premii. Nicolae Manolescu, presedintele USR, a declarat pentru EVZ ca Premiul pentru traducerea unor opere literare romanesti intr-o limba straina, in valoare de 3.000 de euro, ii va fi decernat lui Alain Paruit.
Premiul acordat unei edituri din strainatate (3.000 de euro) va fi decernat prestigioasei Gallimard. Desi neanuntat inca oficial, Andrei Codrescu este favoritul la Premiul Ovidius al festivalului de literatura de anul acesta, care se va incheia marti.
La editiile anterioare, Premiul Ovidius, in valoare de 10.000 de euro, a fost adjudecat Jorge Semprun (2002), Antonio Lobo Antunes (2003), Amos Oz (2004), Mario Vargas Llosa (2005). Premiul Festivalului (3000 de euro) a revenit pana acum scriitorilor Alain Robbe-Grillet (2002), Ismail Kadare (2003), Tomaz Salamun (2004) si Cengiz Bektas (2005).