Libraria Humanitas de la Cismigiu invita publicul joi, 23 ianuarie, incepand cu ora 19,30, la dezbaterea “Despre liberalism si conservatorism in epoca marilor alegeri”, pornind de la volumul “Memoriile Principelui Nicolae Sutu, mare logofat al Moldovei, 1789-1871”. Vor participa: Georgeta Filitti, Adrian Silvan Ionescu, Filip Lucian Iorga si Dan Manolache.
„Intr-o vreme cand ignoranta si barbaria turcilor ajunsesera la culme, fanariotii, ca agenti, ca dragomani sau hospodari, indeplineau functia cea mai delicata si cea mai primejdioasa ce a existat vreodata, deoarece gratie inteligentei lor ei tineau in mana firele politicii unei puteri care nu putea decat pierde la fiecare conflict cu statele europene... Desi calcau neincetat pe un vulcan, fanariotii au purtat vreme de doua secole greutatea politicii otomane si si-au legat numele de splendoarea care s-a revarsat asupra Portii... Cand ora eliberarii a sunat, averea si viata lor au fost pretul devotamentului pentru cauza libertatii.
Printre cei stabiliti in Principate, cativa s-au naturalizat prin aliante de familie si s-au identificat cu noua lor stare. Ma numar printre ei. Intrat in slujba indata dupa punerea in aplicare a legii organice si ocupand pe rand toate demnitatile superioare, am luat parte direct la toate reformele, la toate regulamentele introduse in administratia tarii. Am fost in mod constant prietenul progresului si al legalitatii.
N-am contat pe recunostinta publica sau particulara, ceea ce ma consoleaza lesne de ingratitudine. In fine, dupa o lunga cariera, care mi-a ruinat averea si sanatatea, am ajuns sa cultiv stoicismul si mizantropia.“ (Nicolae SUTU)
„Nicolae Sutu isi croieste cariera in societatea moldoveana beneficiind de protectia ruseasca, de calitatea de pamantean dobandita prin casatorie, dar in primul rand gratie insusirilor sale: harnicia, vocatia continuarii lucrului inceput, arta relatiilor cu oamenii, interesul pentru buna desfasurare a serviciului public. Resentimentele – si acestea sunt numeroase – le incredinteaza in cea mai mare parte sertarului. Spre deosebire de strabunii sai, care luptau pentru tronurile tarilor romane pana la ultima picatura de vlaga, el isi intelege in mod superior epoca. Prin felul in care s-a manifestat in viata publica romaneasca, prin felul cum si-a impartasit gandul tainic Memoriilor, Nicolae Sutu ramane una dintre vocile de mare disponibilitate ale secolului al xix-lea. S-o ascultam.“ (Georgeta FILITTI)
„La 1830, acesta, din toate beizadelele fanariote, s-a rostit pentru Romania, ceea ce atunci constituia un fapt de mare curagiu. De la 1834 a fost necontenit in serviciul tarii... si pot zice ca el a fost acela care a dat mai multa impulsiune instructiunii, asa incat putem afirma ca a format generatiuni intregi. Nicolae Sutu a facut onoare Romaniei.“ (Mihail KOGALNICEANU)
Ianuarie 2014