Cu toate acestea unele lucruri de care ne folosim astazi si ne fac viata mai usoara au fost inventate intamplator. Ideea cuptorului cu microunde s-a nascut de la o acadea topita, zaharina a fost inventata dupa deversarea accidentala a unor substante chimice, iar developarea fotografiilor a cunoscut o noua etapa a evolutiei dupa ce Daguerre a descoperit o metoda, aplicand o idee noua dupa ce a spart din greseala un termometru.
Robert D. Austin, profesor in cadrul scolii de business de la Harvard si Lee Devin, profesor la colegiul din Swarthmore, au elaborat o lucrare care poarta numele "Accidente, inovatii si asteptari in procesul inovatiilor". Cei doi trateaza in lucrare conceptul inovatiilor intamplatoare.
Intrebat ce inseamna inventiile accidentale si ce l-a determinat sa cerceteze acest concept, Robert Austin a declarat ca multe descoperiri si inventii ce au ramas in istorie sunt asociate cu actiuni fara intentie care au dus la descoperiri neasteptate.
Austin a mai spus ca probabil cea mai faimoasa descoperire care se incadreaza in sectiunea "accidental" este cea care apartine lui Alexander Fleming. El a descoperit proprietatile penicilinei din greseala, lasand un vas neacoperit pentru cateva zile. A observat ca in acel vas crescuse mucegai si intr-o singura zona mucegaiul era diferit. Astazi il cunoastem drept penicillium notatum si asa a luat nastere penicilina.
Similar, Daguerre a descoperit tehnica developarii dupa ce a lasat un film foto expus intr-un cabinet unde un termometru se sparsese. Vaporii mercurului au developat imaginea fotografica neasteptat.
In mare parte tinerii sunt sceptici in legatura cu inventiile din greseala, chiar daca acestea sunt in istorie intr-un numar mare.
foto : Elena Miruna Dumitrescu