Jean-Baptiste-Edouard Detaille (5 octombrie 1848 - 23 decembrie 1912), pictor francez.
Nascut intr-o familie instarita din Picardy, isi va petrece copilaria sub influenta bunicului sau, fost militar, care luptase in armata lui Napoleon. Interesul pentru arta a fost incurajat de tatal lui Detaille, artist amator si un bun prieten al colectionarilor si pictorilor vremii. De la varsta de 17 ani, Detaille il roaga pe Ernest Meissonier sa ii dea o recomandare pentru Alexandre Cabanel, pe atunci unul dintre marii maestrii ai picturii. Impresionat de talentul si energia tanarului artist, Meissonier prefera sa il pregateasca el insusi, avand o influenta decisiva asupra stilului lui Detaille. Acesta va deprinde de la Meissonier atat finetea executiei, cat mai ales pasiunea pentru realism, pentru observarea cat mai precisa a realitatii. In 1867 expune prima sa lucrare, infatisand atelierul lui Meissonier. Un an mai tarziu prezinta si prima sa lucrare inspirata din viata militara, care imbina imaginatia artistului cu o scena din timpul Revolutiei Franceze. Avea sa fie doar inceputul unei stralucite cariere, in care scenele militare din istoria Frantei au jucat un rol crucial.
Participa la editia din 1869 a Salonului cu lucrarea "Odihna in timpul manevrelor militare", foarte apreciata. In primavara lui 1870, impreuna cu alti trei tineri artisti, E. P. Berne-Bellecour, L. Leloir si J. G. Vibert.
Detaille pleaca intr-o calatorie in Algeria. La izbucnirea Razboiului Franco-Prusac, devine unul dintre aghiotantii generalului Appert, iar experienta razboiului il va inspira mai tarziu.
Felul in care a redat infernul razboiului, luptele intr-un stil realist, cu elemente romantice, l-a impus in scurt timp, dar a provocat si controverse. In 1872 a fost nevoit sa retraga doua tablouri dintr-o expozitie pentru a evita un incident diplomatic cu Germania.
Ajuns un artist celebru, va calatori intre 1879 - 1884. A ajuns in Tunisia, apoi in Marea Britanie, pictand tot timpul. Fascinat de armata franceza si istoria acesteia, va realiza desenele si gravurile pentru lucrarea lui Jules Richard "Tipuri si uniforme ale Armatei Franceze", in total 390 de imagini, de un realism si o finete a detaliului uluitoare. De fiecare data Detaille lucra intr-o maniera metodica pentru a reda personajele intr-un stil natural si cat mai aproape de realitate. Dupa 1890 artistul a inceput sa fie tot mai interesat de campaniile militare napoleoniene, realizand mai multe scene de batalie, folosind pentru compozitiile sale uniforme si arme originale ca surse de inspiratie. Pasionat colectionar de artefacte militare, isi va dona impresionanta colectie Muzeului Armatei din Paris, fiind unul dintre fondatori.