Sarbatoarea Pastelui ofera cel mai bun prilej de a uita de griji, de a ne retrage in locurile care ne sunt dragi, inainte de sosirea verii. Tot mai mult, in ultima vreme, s-a dat curs ideii ca este oportun sa petrecem concediul si in alte locuri decat in Tara Sfanta sau in Romania.
Adevarul este ca, de la un capat la altul, spatiul european este suficient de avansat cultural ca sa produca trairi si experiente deosebite. Cu atat mai mult cu cat o vacanta petrecuta in Bucovina sau in alta zona romaneasca poate fi mai costisitoare decat una in Occident.
Franta, Grecia, Germania, sunt trei dintre cele mai intalnite nume, insa nu lipsesc nici Tarile de Jos cu exotismul lor. Stiti cum e cu Pastele in Occident? Nici nu a disparut bine ultimul mos de ciocolata de pe rafturile magazinelor ca a si fost inlocuit de iepuras.
In Franta, dis de dimineata in prima zi de Paste, copiii se indreapta spre "cuibarul" pe care l-au facut si gasesc ouale special pregatite pentru ei. Chiar daca pare greu de crezut, simbolul iepurasului este inlocuit in Franta cu pestii si clopotele din ciocolata. Cam aceleasi lucruri se pot spune despre Germania.
In vestul Europei, intre Paste si Craciun exista o asemanare izbitoare in ceea ce priveste modul cum se pregatesc oamenii si cum serbeaza fiecare dintre momente. Dupa curatenia de primavara, crestinii decoreaza intotdeauna interioarele cu iepurasi, oua de ciocolata si alte decoratiuni specifice.
Cat priveste Grecia, aici credinta ortodoxa care arde in inimile majoritatii ii indeamna sa priveasca evenimentul preponderent religios. Totusi, trebuie sa stiti ca acest lucru nu contravine nicicum bunei dispozitii. Dupa terminarea slujbei de Inviere, salutandu-se de acum prin “Hristos anesti!” (Hristos a inviat!), grecii merg acasa unde ii asteapta o masa imbelsugata.
Mai exista inca obiceiuri care nu tin neaparat de religie in sine, cam in toata Europa, cu diferente mai mult sau mai putin semnificative in functie de cultura. O particularitate exista in Norvegia unde in afara de schiatul traditional si de vopsitul oualor, se obisnuieste dezlegarea “enigmelor”.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
editor ArtLine.ro