O majoritate considerabila a populatiei prefera sa isi satisfica nevoia de cunoastere in zilele noastre doar prin muzee. Cu toate consecintele bune si rele care descind din aceasta, un lucru este sigur: muzeul a devenit un centru polarizator si produce schimbari in economia multor orase de pe glob. Sa nu mai vorbim de castigul spiritual pe care il dobandesc vizitatorii dupa zeci sau chiar sute de kilometri strabatuti pentru un anume obiectiv.
Profilul turistului nu s-a conturat decat in zorii epocii moderne, la sfarsitul veacului al XIX-lea, cand in mentalul colectiv s-a impamantenit ideea promenadei sau calatoriei de placere. La aceasta, o contributie majora a avut revolutia industriala care a adus in epoca o serie de inovatii ce rupeau vechile bariere spatiale, scurtand timpul de deplasare si costurile. Nu acelasi lucru se poate afirma despre muzeu, ale carui origini coboara in Antichitate.
Etimologic cuvantul “turist” deriva din limba latina (tunare) si din limba greaca (tornos), cu sensul de cerc – miscare in jurul unui punct central. Patruns in limba engleza, cuvantul tour a primit semnificatia actiunii de deplasare in cerc. De aici, un tur reprezinta o calatorie dus-intors iar cel ce o efectueaza poarta numele de turist.
Muzeul a fost la inceput un mobil al cunostintelor de ultima ora, ceea ce nu cade in afara functionalitatii moderne. Muzeele moderne se concentreaza pe un subiect particular sau chiar apartin uneia sau mai multor categorii, precum arta, arheologie, folclor, istorie, stiinta. Cuvantul “muzeu” provine din grecescul mouseion dar la noi a sosit pe filiera latina, din museum. Ca atare, mouseion era pentru elini un loc dedicate muzelor, divinitatile patronatoare asupra artelor si literelor, iar din punct de vedere practic o cladire studiului si creatiei. Unul dintre primele muzee cunoscute din istorie a fost institutul pentru filosofie si cercetare de langa Biblioteca din Alexandria, fondat de Ptolemeu I Soter pe la anul 280 i. Hr. In epocile urmatoare muzeele au avut tendinta de a fi universale.
Statisticile arata ca marile capodopere artistice au atras calatorii anii trecuti la fel de mult ca Turnul Eiffel (vizitat de 6,7 milioane de persoane in 2010). Pe primul loc in randul muzeelor se situeaza Muzeul Louvre, care pe langa faptul ca poseda o fabuloasa colectie de obiecte de arta are norocul sa se situeze intr-una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. O prezenta neasteptata in topul celor mai vizitate muzee, si singura de pe contintul Asiatic, o constituie Muzeul National din Coreea, care in 2010 s-a bucurat de 3 milioane de vizitatori, cifra de doua ori mai mare decat cea inregistrata in acelasi an la Muzeul Van Gogh din Amsterdam.
Decembrie 2013
I. C.
editor artline.ro