Francesco Dego si muzica lui Ermanno Wolf-Ferrari
Voi incepe cu Francesca Dego, pentru ca despre ea s-a auzit atat de putin in Romania, desi a cantat in stagiunea Orchestrei Filarmonicii din Bacau, la un moment dat. Este o violonista tanara, foarte talentata, cu o tehnica foarte bine pusa la punct; nu in ultimul rand, este o femeie frumoasa, care a devenit ambasadoarea brandului Versace, prima muziciana din lumea muzicii clasice care colaboreaza cu aceasta casa de moda.
Ascensiunea Francescai Dego a inceput in 2008, cand a ajuns in finala Concursului Nicolo Paganini de la Genova, unul dintre cele mai dificile din lume – era prima muziciana italiana care reusea aceasta performanta din 1961 pana in acel moment. in 2014, a fost invitata sa cante in deschiderea Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia. in 2012, Francesca Dego a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, care i-a publicat doua discuri de recital; in 27 octombrie 2017 a aparut si primul disc cu concerte al Francescai Dego, cu o alegere repertoriala surprinzatoare: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra de Ermanno Wolf Ferrari si Concertul nr.1 de Nicolo Paganini, ambele, inregistrate alaturi de City of Birmingham Symphony Orchestra, condusa de Daniele Rustioni, nimeni altul decat sotul Francescai Dego, el insusi un tanar dirijor de 33 ani cu o cariera internationala in ascensiune – a fost deja invitat sa dirijeze spectacole de opera la Teatrul Metropolitan din New York.
Concertul lui Ermanno Wolf Ferrari a fost scris in anul 1943 – partitura cu scriitura neo-clasica pe care ar merita sa o auzim mai des interpretata in programele concertelor. Este insa o partitura foarte dificila: Ermanno Wolf Ferrari a scris-o pentru o violonista americana care facuse valva in anii treizeci ai secolului XX, Guila Bustabo, de care Wolf Ferrari se pare ca a fost indragostit. Ermanno Wolf Ferrari, nascut in 1876, avea in 1943 67 ani – avea sa se stinga din viata in 1948, in acelasi oras unde s-a si nascut: Venetia. Concertul sau pentru vioara si orchestra este singura lucrare instrumentala care inca i se mai canta; partea consistenta a creatiei sale este insa reprezentata de opere.
De-abia in martie 2017, Concertul pentru vioara si orchestra de Ermanno Wolf Ferrari a fost interpretat in premiera in Marea Britanie, intr-un concert sustinut de Francesca Dego si City of Birmingham Symphony Orchestra, dirijor Daniele Rustione: este exact inregistrarea pe care o putem asculta pe discul aparut in 27 octombrie. O interpretare a carei calitate a fost aplaudata de criticii britanici, foarte sigura tehnic si foarte sensibila, cu o violonista solista cu o autentica statura de vedeta. Calitati pe care le descoperim si in interpretarea Concertului nr.1 de Paganini, o partitura de asemenea foarte dificila tehnic, pe care insa Francesca Dego o stapaneste suveran, secondata de o orchestra foarte atenta si maleabila, condusa de un talentat dirijor.
Discul Francescai Dego poate fi ascultat la Radio Romania Muzical duminica, 19 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.
“Pastravul” cu Anne Sophie Mutter si Daniil Trifonov
In 3 noiembrie, casa Deutsche Grammophon a lansat un disc care mizeaza pe doua dintre vedetele sale: violonista Anne Sophie Mutter si pianistul Daniil Trifonov, doi muzicieni cu varste si experiente diferite. Mutter si-a sarbatorit 40 de ani de cariera la cel mai inalt nivel, Daniil Trifonov a implinit 26 ani si este unul dintre cei mai cautati pianisti ai momentului.
Cand o vezi pe scena – asa cum au avut ocazii si spectatorii bucuresteni ai festivalului Enescu de anul acesta – dominand scena, aproape nu-ti poti inchipui ca aceasta femeie care pare rece este implicata in atatea proiecte umanitare sau care isi propun sa-i ajute pe tinerii muzicieni. Mutter a infiintat in anul 1997 o fundatie care ofera burse tinerilor muzicieni; 30 de artisti au beneficiat pana acum de ajutorul Fundatiei Mutter, constand nu numai in ajutor financiar, ci si concerte alaturi de celebra violonista. Trei dintre ei sunt si protagonisti pe acest disc lansat pe 3 noiembrie: violista sud-coreeana Hwayoon Lee, violoncelistul german Maximilian Hornung si contrabasistul Roman Patkolo.
Cei cinci s-au reunit in iunie 2017 pentru a inregistra o celebra lucrare din repertoriul cameral: Cvintetul Pastravul” de Franz Schubert. Anne Sophie Mutter si Daniil Trifonov au o deosebita apreciere pentru muzica de camera, gen in care s-au scris mari capodopere clasice si romantice si care este – si sunt de acord cu ei – cel mai emotional dintre genurile muzicii clasice. “Emotiile nu pot fi gri” – spune Anne Sophie Mutter in materialul video care insoteste lansarea acestui disc. Asa ca “Pastravul” lor este foarte colorat, intr-un tempo alert (toate cele 5 parti sunt cantate mai repede decat in alte versiuni), stralucitor, altfel. Cu mult bun gust, altfel.
Pentru partea a doua a CD-ului, avem o alta lume schubertiana: o lucrare foarte putin cunoscuta, Notturno pentru vioara, violoncel si pian, si doua transcriptii pentru vioara si pian dupa doua celebre lieduri de Schubert: Standchen si Ave Maria. Interpretarea acestor din urma doua piese demonstreaza ce se intampla cand doi muzicieni introvertiti – Anne Sophie Mutter si Daniil Trifonov - se intalnesc, pentru a comunica prin muzica: emotie, dramatism, colaborare empatica. Admirabil!
Discul poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 20 noiembrie, de la ora 19.00, in reluare duminica, 26 noiembrie, de la ora 13.05. Sau oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.
Cristina Comandasu