2. In locuinta lui Charles Dickens din Gad's Hill, in Kent, exista o usa secreta ce parea o biblioteca. Dar era o biblioteca falsa, "plina" cu volume aparent foarte serioase, intre care o serie de noua volume masive purtand titlul "Viata unei pisici". Si chiar daca pare o idee desprinsa mai curand dintr-un roman gotic plin de mistere si fantome, cu siguranta pe Dickens il amuza simpla idee ca are un astfel de secret in locuinta.
3. Sunt foarte iubite de cei mici sau de cei mari, dar unele dintre cele mai cunoscute povesti din 1001 de nopti nu apar in manuscrisele originale, ci sunt adaugiri tarzii. Asa ca Sindbad si calatoriile sale, Ali Baba sau neinfricatul Aladdin, cunoscuti in lumea occidentala in buna masura datorita filmelor de animatie sau versiunilor literare pentru copii, sunt personaje care au aparut mai tarziu in monumentalul ciclu.
4. Potrivit unui sondaj realizat pe piata de carte din SUA peste 65 la suta dintre cumparatorii de carte sunt femei, peste jumatate sunt persoane trecute de 40 de ani, iar un potential cumparator din librarie va privi coperta cartii pret de 8 pana la 10 secunde, in vreme ce coperta din spate, cand are si o prezentare, ne atrage atentia pentru 15 - 20 de secunde.
5. Chiar daca ii placea sa scrie la masina, J.R.R. Tolkien nu a reusit niciodata sa invete sa dactilografieze cu viteza, asa ca a scris atat Hobbitul, cat si Stapanul inelelor cumplit de lent, batand cu doar doua degete, ca si cand abia ar fi inceput sa experimenteze.
6. In japoneza "tsundoku" ar insemna sa iti cumperi multe carti si sa nu ajungi sa le citesti, lasandu-le sa se adune in biblioteca. Sau pe langa, prin orice colt disponibil.
7. Stephen Blumberg din Ottumwa, Iowa, SUA, a devenit o celebritate, fiind cunoscut ca cel mai mare hot de carte american, dupa ce a reusit prin diverse metode sa adune o impresionanta colectie ce numara peste 23 000 de carti rare, majoritatea provenind din peste 250 de biblioteci. Nu ezita sa intre prin efractie in depozite, librarii si biblioteci, sa foloseasca date false si carduri de credit contrafacute si un adevarat arsenal de tehnici de manipulare. Arestat, condamnat, eliberat si arestat din nou, este eroul negativ prin excelenta cand vine vorba de cartile furate, recunoscand in interviuri ca pur si simplu iubeste cartile. Ceea ce il facea sa incalce legea pentru a si le procura, ajungand sa posede o colectie evaluata la peste 20 de milioane de dolari.
Foto: publicdomainpictures.net