Credinta in noroc este asemenea celei in divinitate veche de cand lumea si comuna la toate popoarele. Chiar daca religia crestina a respins in permanenta conceptul de “destin”, care include sub umbrela sa si “norocul”, lumea a continuat sa creada cu tarie ca intamplarile lor fericite atarna de un fir de ata. Totul e sa ai noroc! Dar ce este norocul si cum poate fi acesta “controlat”?
Ei bine, traditia populara abunda in general in sfaturi care sa invete omul cum sa-si indeplineasca marile si micile dorinte ale vietii pe caile cele mai scurte. Iar secretul, o arata miile de “experimente” si “cercetari” ale poporului, rezida in a detine un obiect care sa atraga norocul, adica o amuleta. Amulete pot fi practic orice obiecte, de la cele comune pana la cele mai rare.
De pilda, unele persoane cred ca purtarea unui anumit accesoriu vestimentar in conditii specifice (la un interviu, exament etc) le va asigura reusita! La fel, noaptea de Revelion se spune ca este bine sa gaseasca omul innoit si cu ceva bani in buzunar pentru ca astfel ii va merge tot anul. Cei mai “traditionalisti” prefera insa sa se bizuie pe simbolurile consacrate si, credeti-ne, au din ce alege!
Unii oameni cred ca le-a pus norocul mana in cap daca in drumul lor vad potcoave de cai, motivand ca fierul ar tine departe spiritele negative si norocul le-ar deschide toate usile.
Mai exista superstitia ca o persoana care gaseste un banut pe strada, va avea un success financiar de proportii. In antichitate, monezile erau purtate ca pandantive, din convingerea ca ele pot furniza o energie benefica, protejand impotriva influentelor malefice. Fiecare frunza a trifoiului simbolizeaza o anume caracteristica norocoasa : faima , bogatie, dragoste si sanatate. Potrivit superstitiei, purtatorul unui trifoi cu patru foi poate fi sigur ca persoana iubita va reveni la el si ca este aparat de orice interventie malefica a spiritelor. Conform traditiei, el aduce noroc gasitorului, dar daca are mai mult de patru frunze, aduce ghinion.
Daca esti plecat la drum in strainatate sau peste ape, nodul mistic te protejeaza contra accidentelor si pericolelor, inclusiv de furturi, atacuri, rapiri si orice alt gen de pericole. Simbolul nodului mistic explica faptul ca totul face parte dintr-un ciclu in care nu exista inceput sau sfarsit. Este ciclul fara sfarsit din Budism.
Scoica a supravietuit din vremuri stravechi ca instrument original de chemare la lupta. Este o emblema a puterii, autoritatii si suveranitatii al carui sunet se crede ca alunga spiritele rele si indeparteaza dezastrele naturale.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.