Kimono, unul dintre cei mai cunoscuti termeni ai culturii japoneze, faimosul obiect de vestimentatie, avand numeroase variatiuni precum Yukata, Furisode, Mofuku, Uchikake sau Houmongi, este poate cel mai important simbol al Japoniei.
De-a lungul timpului a fost preluat si purtat in intreaga lume, cu modificari infime, inspirand numeroase creatii de moda si linii vestimentare.
In trecut era foarte cautat in Europa datorita exotismului si a matasei de cea mai buna calitate, unica in lume.
Furisodo
Furisodo este unul dintre cele mai importante kimono-uri din viata unei femei, primit atunci cand o tanara japoneza implineste 20 de ani, varsta de la care este considerata adult. Din acel moment are dreptul sa voteze, este raspunzatoare pentru faptele sale (inclusiv in fata tribunalului). Cei mai multi dintre parinti cumpara cu aceasta ocazie Furisodo, acel kimono care sarbatoreste momentul, confectionat din cea mai fina matase, in culori vii. In trecut aceasta traditie era deosebit de importanta, pentru ca o fata care purta Furisodo era pregatita pentru maritis.
Acest tip de kimono se poarta cu ocazia mai multor evenimente sociale importante, dar in special cu ocazia nuntilor sau la ceremonia ceaiului, iar tanara va renunta la el abia dupa casatorie. In functie de finetea materialului, model si calitate preturile pot fi mai mari sau mai mici. Una dintre cele mai importante sarbatori la care tinerele imbraca acest kimono are loc in a doua zi de luni din ianuarie.
Cu ocazia casatoriei se poarta uchikake, kimono-ul pentru nunta, indispensabil in cazul unei ceremonii traditionale, dar si cel mai scump, multe viitoare sotii preferand sa il inchirieze.
Yukata
Yukata este kimono-ul purtat in timpul verii, fiind foarte usor, in culori puternice si cu modele traditionale. Traditia cere ca aceste kimono-uri sa fie purtate cu ocazia sarbatorii traditionale Bon-Odori, prilej de intoarcere catre stramosi, sau la festivalurile din timpul verii, iar modelele simple le fac sa fie preferate de multe femei japoneze. Yukata a aparut pentru prima oara in epoca Heian (794 - 1185), cand nobilii purtau astfel de kimono-uri usoare dupa baie. Mai tarziu yukata a fost adoptat si de samurai, iar pana in epoca Edo a devenit foarte popular, pe masura ce baia publica devenise un loc de relaxare.