Café-bar MANIFEST - Genealogii ale postcomunismului
Miercuri, 6 mai 2009, orele 19.00, în cadrul Café-bar Manifest, dezbatere cu titlul Genealogii ale postcomunismului. Întîlnirea, la care vor participa Adrian T. Sîrbu, Alexandru Polgár, Claude Karnoouh şi Bogdan Ghiu, va avea loc la terasa deBufet, în spatele galeriei UNA a Universităţii de Arte, str. General Budişteanu nr. 10, Bucureşti.
Discuţia propusă de membrii colectivului IDEA artă+societate va porni de la cartea cu acelaşi titlu, reunind scrieri ale unor autori români şi străini: Adrian T. Sîrbu, Alexandru Polgár (coord.), Genealogii ale postcomunismului, Cluj, Idea Design & Print, Colecţia Refracţii, 2009, 335 p. (cu desene de Dan Perjovschi).
Nu e vorba de a cosmetiza amintirea pe care o va fi lăsat epoca numită «comunistă». Cu atît mai puţin de a desconsidera suferinţa umană cu preţul căreia ea şi-a ocupat locul în istoria noastră modernă. Dar, împotriva unei versiuni oficializate a memoriei (teleghidate de altfel ideologic), împotriva confecţionării retrospective a unei «unice naraţiuni adevărate» despre sensul acestei istorii încheiate, trebuie interogat, împreună şi cu toată rigoarea de care sîntem în stare, ce anume s-a terminat de fapt o dată cu prăbuşirea comunismului. Ce anume n-a început şi de ce n-a putut începe. Tocmai pentru a nu risca evacuarea oricărui sens al devenirii istorice ce ne-a purtat istoria recentă – ca societate şi ca indivizi – pînă aproape în pragul secolului nostru. Lămurirea trecutului trebuie să vină nu din resentiment faţă de el, ci dintr-o preocupare pentru viitor. Una care nu ignoră cauzele reale ale ivirii comunismului, şi anume crizele sociale, economice şi politice cărora capitalismul le-a fost dintotdeauna purtătorul. (Alexandru Polgár, Adrian T. Sîrbu)
Café-bar Manifest este o platformă a programului intitulat Departamentul pentru Arta în Spaţiul Public, ce migrează în diferite spaţii existente (cafenele, cluburi, cantine, în Bucureşti şi în alte oraşe), oferind un cadru pentru dezbateri relevante sferei publice actuale. Departamentul pentru Arta în Spaţiul Public este iniţiat şi coordonat de Asociaţia E-cart.ro în parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest, Centrul European de Cultură Sinaia şi Uniunea Arhitecţilor din România. Program sprijinit de Erste Foundation.