Odata terminat Festivalul Enescu, nu mai ramanem decat cu amintirea unui concert – iar amintirea se estompeaza in cele din urma… Ne raman la indemana in Romania discurile inregistrate de cei pe care i-am admirat; iar in 6 octombrie, Daniil Trifonov si-a lansat un nou album, al patrulea pentru casa Deutsche Grammophon, difuzat de Radio Romania Muzical in doua episoade, pe 16 si 23 octombrie (in reluare pe 22 si 30 octombrie) sau posibil de ascultat oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.
Chopin evocations se intituleaza acest asteptat album al pianistului rus; daca ne amintim, Chopin a fost si bis-ul pe care Trifonov l-a oferit la Bucuresti, in cadrul concertului sustinut in cadrul Festivalului George Enescu. Fantezia-impromptu op.66 o gasim si pe acest disc, alaturi de alte lucrari de Chopin, si, iata o perspectiva foarte interesanta, lucrari inspirate de Chopin. Pentru ca daca lucrari de Chopin, sigur, au aparut pe atatea alte discuri, Nocturna de Samuel Barber sau Variatiunile lui Federico Mompou pe o tema de Chopin sunt aparitii exotice in programele de recital sau in discografia contemporana.
Sigur, coloana vertebrala a albumului Chopin evocations este reprezentata de cele doua concerte pentru pian si orchestra de Frédéric Chopin: sigur, ne intereseaza cum interpreteaza Trifonov aceste concerte, dar si noua haina orchestrala in care sunt imbracate aceste concerte – in premiera mondiala, aceste doua concerte sunt prezentate in aranjamentul orchestral semnat de Mihail Pletniov, cel care si dirijeaza Orchestra de Camera Mahler cu care s-a realizat inregistrarea (in paranteza fie spus, Mihail Pletniov si Orchestra de Camera Mahler au fost, si ei, invitatii Festivalului Enescu 2017). Pletniov propune o viziune camerala asupra acestor doua concerte, prilej pentru Daniil Trifonov de a-si expune o interpretare pe care as numi-o romantica asupra acestor doua celebre opusuri. Trifonov este cu siguranta o personalitate iesita din comun, introvertit, dar si cu o sensibilitate aparte pentru care gaseste forme deosebite de exprimare. De exemplu, in partea a doua a Concertului nr.2 creeaza momente de un diafan care-ti taie respiratia; Concertul nr.1 beneficiaza de o viziune foarte evocativa, intr-un tempo cu intentie cantat mai lent in toate cele trei parti ale concertului. Ca termen de comparatie, Trifonov canta Concertul nr.1 cu 6 minute mai lent decat Martha Argerich, accentuand poate prea mult, in opinia mea, latura depresiva a acestui concert. Sigur, este o optiune interpretativa, in care putem admira, ca si in Concertul nr.2, de altfel, tuseul de mare calitate al pianistului.
Ce alte lucrari de Chopin putem asculta pe acest album? Variatiunile op.2 pe o tema de Mozart, Rondo op.73 pentru doua piane (interpretat alaturi de profesorul sau de la Institutul din Cleveland, Serghei Babayan) si Fantezia-impromptu op.66 deja amintita. Dintre toate, cel mai bun echilibru stilistic mi se pare ca-l are Rondo op.73: lirism, dar si tensiune, forta, viata.
Ideea de a alatura lucrari de Chopin cu lucrari inspirate de Chopin e iesita din comun: de la “Chopin” din Suita Carnaval op.9 de Robert Schumann, Studiul op.73 de Edvard Grieg, intitulat “Omagiu lui Chopin”, la “Un poco din Chopin” op.72 de Ceaikovski, Nocturna op.33 de Samuel Barber si Variatiunile spaniolului Federico Mompou (1893-1987) pe o tema din Preludiul op.28 nr.7 de Chopin. Diferite viziuni asupra acestui mare compozitor si pianist care a fost Frédéric Chopin, in lucrari de facturi foarte diferite, avand insa in comun tendinta lui Trifonov de a exacerba caracteristicile muzicilor interpretative: ce e rar, e foarte rar si depresiv, ce e repede, e foarte repede.
Cu certitudine, Daniil Trifonov din inregistrarea Rapsodiei pe o tema de Paganini, disc semnat in 2015, alaturi de Orchestra Simfonica din Philadelphia, condusa de Yannick Nezet Seguin, este foarte diferit de Daniil Trifonov din acest album Chopin. in comun avem sunetul extrem de frumos al pianistului. E o problema de gust sa alegi ce-ti place mai mult si despre gusturi nu se discuta...
in Romania, albumul Chopin evocations poate fi comandat, de exemplu, pe emag.
Cristina Comandasu