Alaturi de alti designeri precum Jean Prouve, Mathieu Mategot, Jacques Adnet si Jean Royere, Charlotte Perriand este considerata unul dintre cei mai importanti creatori de mobilier ai anilor '50. Dupa o indelungata colaborare cu Le Corbusier si Pierre Jeanneret, a realizat in 1927 mai multe piese de mobilier din metal - intre care celebrul sezlong cu pozitie variabila, care va fi lansat pe piata doi ani mai tarziu de catre Thonet.
Eliberandu-se de o estetica tributara conventiilor, Charlotte Perriand a inceput sa lucreze in lemn, gasindu-si un stil personal dupa ce a petrecut patru ani in Japonia. Din acel moment de cotitura metalul trece in plan secund, iar Perriand incepe sa foloseasca mai ales bambusul si lemnul de diverse esente. Prin combinatiile deosebite pe care le realizeaza, Perriand incearca sa pastreze doar volumele esentiale, distantandu-se de logica formalista.
Devine cunoscuta la varsta de 24 de ani cu "Bar sous le toit" din otel cromat si aluminiu, prezentat la Salon d'Automne in 1927, foarte bine primit de critici si public pentru indrazneala inedita a proiectului. La putin timp dupa acest prim triumf incepe o colaborare - care va dura aproape un deceniu - cu Le Corbusier si Pierre Jeanneret. Participa impreuna cu ei la editia din 1929 a Salon d'Automne cu " L'Equipement de l'habitation : des casiers, des sieges, des tables ". Aceasta serie de mobilier va fi lansata pe piata de Thonet, apoi de Cassina. Se va desparti de acestia din cauza simpatiilor sale politice, Perriand fiind o simpatizanta a partidului comunist francez. Va lucra apoi impreuna cu Fernand Leger, impreuna cu care se amuza strangand obiectele aduse de mare pe plaja, din care adesea se inspira pentru noi creatii.
Incepand din 1940 stilul ei va fi influentat de Extremul Orient, in special dupa o calatorie in Japonia. Noua sa obsesie artistica, ce ii va influenta decisiv creatia, va fi de a crea un model de locuinta minimalista, in care intr-un spatiu restrans sa fie pus la dispozitie tot confortul modern. Realizeaza proiecte suprarealiste, moderniste, imbinand materiale si tendinte diverse.
Foarte cunoscuta pentru contributia sa fundamentala la designul modern de mobilier, Perriand a avut o viata tumultoasa, chiar daca unele perioade sunt inca invaluite in mister. Autobiografia sa, publicata in 1998 in Franta si tradusa ulterior in mai multe tari, este mai mult decat un volum memorialistic, fiind o confesiune fascinanta, scrisa intr-un stil direct si insotita de o anexa de fotografii inedite, extrase din arhiva personala a creatoarei. In afara relatarii perioadei in care a lucrat alaturi de Le Corbusier, Perriand povesteste calatoriile sale in Rusia, in Orient si in America de Sud, discuta despre proiectele la care a lucrat din 1937, dupa despartirea de Le Corbusier si aminteste de prietenia care a legat-o de unii dintre cei mai importanti artisti ai epocii, precum Fernand Leger. Nu in ultimul rand volumul este o importanta sursa de informatii privind lumea artistica a perioadei.
Charlotte Perriand, Le Corbusier, Pierre Jeanneret |
Se poate spune ca Charlotte Perriand a fost o norocoasa, traversand intreg secolul XX pana la varsta de 96 ani. Viziunea sa creatoare a influentat decisiv designul de mobilier si lumea artistica. Si dincolo de talentul sau artistic, Perriand a ramas in amintire si prin frumusetea si stralucirea sa. Chiar in ultimii ani ai vietii inca mai impresiona prin forta personalitatii, chiar daca frumusetea ramasese in fotografii. Unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai artei mobilierului, angajata social, implicata in nenumarate proiecte, fascinata de Orient si in special de Japonia, Charlotte Perriand este greu de ignorat sau uitat.