Numele lui Victor Hugo este strans legat de o opera literara monumentala. Mizerabilii si Notre-Dame de Paris sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale care au facut istorie. Dar Hugo a fost aproape la fel de prolific in artele vizuale ca in literatura. S-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari graficieni ai timpului sau. Fiind la inceput un hobby ocazional, desenul a devenit important pentru Hugo cu putin timp inainte de exilul sau, atunci cand a renuntat sa mai scrie pentru a se dedica politicii.
A realizat peste 4000 de desene pe hartie, de multe ori pe hartie pergament, la scara mica, in nuante de maro inchis, negru si gri. Rareori a folosit culori vii sau alb. Majoritatea desenelor sale sunt facute in cerneala, dar nu a ezitat sa foloseasca si tusul sau carbunele. Pentru unele lucrari s-a folosit chiar si de cafea sau funingine pentru a obtine efectele dorite. Stilul sau era modern, prevestind tehnicile experimentale de suprarealism si expresionism abstract.
Desenele lui Hugo pot fi vazute ca o extensie a operei sale literare. Unele dintre acestea au fost rezultatul impresiilor acumulate de scriitor in timpul calatoriilor in Belgia, Germania si Spania, acestea fiind prezentate prin peisaje intunecate, sumbre, uneori inundate, cum ar fi cetatile de pe malurile Rinului sau castelele spaniole.
Desenele sale nu au fost expuse publicului inca de la inceput, Victor Hugo tinandu-le departe de ochii lumii din dorinta de a nu distrage atentia de la principala sa activitate, literatura. Cu toate acestea, artistul s-a bucurat de desenele sale cu familia si prietenii, de multe ori oferindu-le acestora. Munca sa a fost apreciata si de unii artisti, precum Van Gogh si Delacroix, cel din urma declarand ca daca Hugo ar fi decis sa-si urmeaze aceasta latura artistica in detrimentul literaturii, i-ar fi depasit si pe marii artisti ai vremii sale.
30 Septembrie 2015
A.I.
editor artline.ro