Moscova este atat de stralucitoare prin prisma Pietei Rosii, Kremlinului si celorlalte monumente istorice, incat uneori obiectivele dimprejurul orasului sunt aruncate intr-un con de umbra. Ar fi interesant de aflat, de pilda, cati dintre turistii strani au lasat metropola, chiar si vreme de cateva ore, pentru Pereslavl-Zalesski.
Desi se numara printre cele mai frumoase si vechi orase rusesti, asezarea situata la o distanta de 130 km de Moscova, pe malul lacului Plesceevo, nu este tot atat de cunoscuta pe cat este de valoroasa.
Pereslavl-Zalesski a fost fondat de cneazul Iuri Dolgoruki la jumatatea secolului al XII-lea, pentru a indeplini functia de capitala a regiunii Zalesye iar de atunci a acumulat cu unele intreruperi elemente culturale din toate zarile. Ca si capitala Rusiei, orasul a tinut aprinsa flacara ortodoxiei in vremurile caracterizate de calm politic.
In Evul mediu aici aveau sa fie construite multe lacasuri de cult si asezaminte monahale, din care parte s-au pastrat pana in zilele noastre. In ordine cronologica se cuvine a aminti: Catedrala Spaso-Preobrazhensky (1152–1157), Biserica Mitropolitului Petru (1585), Manastirea Troitse-Danilov (sec. XVI-XVIII), Manastirea Nikitsky (sec. XVI-XIX), Manastirea Feodorovsky (sec. XVI-XIX) si cea mai remarcabila dintre toate, manastirea pentru calugari Goritki (sec. XIV), ce functioneaza in prezent ca muzeu.
De-a lungul raului Trubezh se desfasoara suburbiile pescaresti, unde restaurantele pun in valoare gustul inegalat al scrumbiei de Pereslavl. Lacul Plesceevo are aproape 50 km patrati si adaposteste cateva specii rare de peste.
Pe malul acestuia se mai afla asa-zisa Piatra Albastra, pe care slavii o considerau aducatoare de sanatate si noroc, si Muzeul "Barca lui Petru” ce expune istoricul flotei rusesti a lui Petru cel Mare. In apropiere, la de circa 2 km de Pereslavl-Zalesski se afla complexul arheologic Kleshin.
Printr-o frumoasa coincindenta, ori poate din dorinta de a se crea o legatura mai stransa intre Capitala si Pereslavl-Zalesski, piata centrala a oraselului a fost botezata intocmai ca cea moscovita: Piata Rosie.
Sursa foto:
http://www.davs-travel.com
I. C.
editor Artline.ro