Arheologii au gasit urmele unui vechi sat langa Stonehenge. Ansamblul Stonehenge, monument neolitic aflat in Anglia in comitatul Wiltshire, este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior (cercul Sarsen) are 33 de metri diametru, este construit din treizeci de blocuri imense de gresie (megaliti), asezate vertical; doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt in picioare.
Descoperirea facuta in apropiere de Stonehenge consta in ramasitele unui sat unde au locuit fie constructorii misteriosului ansamblu de piatra, fie cei care participau la ceremoniile de aici. Pana acum au fost scoase la lumina opt case, dar lucrarile continua, micul sat avand dupa toate probabilitatile cel putin 20 case, fiecare cu o vatra centrala. Vechile locuinte au fost descoperite in Durrington Walls, un sit aflat la putin peste trei kilometri de Stonehenge, unde se gaseste si o replica in lemn a cercului de piatra. Potrivit analizelor facute cu Carbon 14, asezarea dateaza din 2600 IdHr, perioada in care a fost construit si celebrul Stonehenge, dar si Marea Piramida din Egipt, o ciudata coincidenta.
Se pare ca vechiul sat avea un rol important pentru Stonhenge, pentru ca s-au pastrat urmele unui drum care uneau acest spatiu cu repere importante din zona.
Casutele din lemn din Durrington Walls sunt aproape identice, avand forma patrata si fiind destul de mici. In interior se mai vad locurile unde erau fixate in perete paturi si un fel de dulapuri. In zona sitului s-au descoperit si unelte de piatra, oase de animale, varfuri de sageti si alte obiecte.
30 ianuarie 2007