Hallstatt semnifica in lumea arheologiei prima perioada a epocii fierului, insa turistic vorbind este o destinatie de succes din Austria Superioara. Considerat drept unul dintre cele mai pitoresti sate, Hallstatt-ul este vizitat anual de peste 1 milion de turisti.
In statiune se pot practica atat sporturile de iarna cat si cele nautice, acestea din urma in timpul verii, pe lacul omonim alaturi de care se intinde asezarea. De retinut ca in extrasezon putine magazine si restaurante sunt deschise, iar uneori poate fi o adevarata provocare gasirea unui loc de sedere.
Orice perioada si metoda ai alege pentru a explora localitatea, poti fi sigur ca notiunea “vechime” va fi la ordinea de zi. Indiferent ca servesti un pahar de vin vechi intr-unul din restaurantele locale, sau ca parcurgi prin intermediul Muzeului de Patrimoniu Cultural, cei 7000 de ani de istorie ai culturii Hallstatt, vei gasi in cele din urma propriul mod de a te raporta la trecut astfel incat sa te simti bine.
Numele Hallstatt provine din cuvantul hall, care in germana inseamna “sare”, si este legat de zacamintele de sare din regiune, exploatate din vremuri preistorice. Pe teritoriul satului se gaseste cea mai veche salina din lume.
In Hallstatt sunt intr-adevar cateva obiective care merita mentionate individual, in rest, nu trebuie decat sa va lasati simturile si inspiratia sa va ghideze prin localitate si in imprejurimile acesteia. Daca berea si preparatele din peste sunt pe gustul dumneavoastra, va veti delacara cu siguranta multumiti de bucatele servite la restaurantele din Hallstat.
Cateva atractii care merita a descoperite sunt: Casa de oase Beinhaus, Valea Echern, Lacul Hallstatt, Cascada Waldbachstrub, Situl arheologic din interiorul magazinului Janu, Gradina Ghetarului, Biserica Catolica si Cimitirul, Pesterile Dachstein, Muntele si Minele de sare, Turnul Rudolf si Capela Sf. Mihail.
Din cauza spatiului limitat din cimitir, o data la 10 - 15 ani, mormantul este descoperit, iar oasele sunt adunate si lasate sa se albeasca la soare. Apoi sunt duse la Casa de oase Beinhaus. Nu este chiar asa de sinistru precum suna, craniile sunt adesea decorate cu flori pictate si cu numele de familie.
Fascinati de farmecul satului austriac, chinezii au inaugurat la inceputul lunii iunie o copie fidela in districtul Bolu al provinciei Guangdong, pe malul unui lac artificial.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro