Plantele sunt cele mai frumoase si decorative accesorii dintr-o incapere. Prezenta lor schimba instantaneu atmosfera, decorul devenind unul proaspat si plin de culoare. Plantele in ghivece reprezinta cea mai la indemana optiune pentru a aduce o parte din natura in casa ta. Dar exista si alte variante de a include plantele in design-ul interior ce nu implica vasele clasice, oalele sau vazele.
Peretii verzi, numiti si pereti vii, gradini verticale sau gradini pe pereti sunt cele mai recente tendinte. Cu ajutorul lor putem sa incorporam plantele verzi in spatiul de locuit printr-un design distinctiv, ce foloseste ca spatiu un loc mai putin obisnuit - peretele. Plantarea unei gradini pe un perete interior este o idee relativ noua, care nu a fost inca suficient testata, dar care castiga in popularitate.
Astfel de decoruri le-am vazut cu siguranta pe fatadele hotelurilor si cladirilor comerciale, dar peretii vii care ofera un aspect verde pe tot parcursul anului sunt inca o raritate in gradinile si interioarele noastre. Acest concept a fost inventat de botanistul francez Patrick Blanc, supranumit “the Green Man” (Omul Verde). Dupa zeci de ani de cercetare in Centrul National de Cercetari Stiintifice din Paris, si dupa multe calatorii de studiu in padurile tropicale thailandeze, Blanc a ajuns la concluzia ca, pentru multe plante, solul nu reprezinta nimic mai mult decat un suport mecanic.
Pentru a se dezvolta, plantele au nevoie de apa, de mineralele dizolvate in aceasta, precum si lumina si dioxidul de carbon necesare fotosintezei. Astfel, Patrick Blanc a reusit sa realizeze unul dintre cele mai spectaculoase decoruri naturale, care uimeste si incanta privirile in multe tari pe mapamond inca din 1988. Ele pot fi aplicate atat pe peretii exteriori cat si pe cei interiori. Chiar si un spatiu limitat se poate bucura de un astfel de decor. Nu este nevoie sa imbracati un perete intreg in vegetatie. Pentru zonele mici si inguste, cum sunt cele de birou sau holurile, panourile verzi sunt perfecte. Sistemul poate fi plasat si intr-un colt intunecat, unitatea include o instalatie de lumina.
Creatiile lui Patrick Blanc au ca suport o structura verticala din metal, PVC si o pasla foarte rezistenta la coroziune si cu o capilaritate ridicata, ce permite o distributie uniforma a apei. Plantele folosite la realizarea acestui decor sunt toate naturale. Acestea isi mentin forma, culoarea si prospetimea pe o perioada de mai multi ani, fara nici un fel de intretinere. Peretii vegetali sunt usor de intretinut si pot lua diverse forme, in functie de plantele preferate.
Pentru decor pot fi folosite numeroase specii de plante, de la cele decorative prin frunze pana la cele multicolore. Dar si acestea trebuiesc alese in functie de conditiile din incapere. Pentru incaperi cu lumina redusa sunt recomandate plantele: Dracaena marginata, Chamaedorea elegans, Aspidistra elatior, iar pentru incaperi mai luminoase: Filifera Agave, Aristata, Aloe, Yucca pitica si Kalanchoe. Trebuie sa aveti in vedere ca aceste cuiburi vegetale rezista, de regula, pana la o greutate de 15 kg. Este important ca modelul, tipul plantelor, cat si culorile acestora sa fie selectate corespunzator pentru a crea un design exclusivist, potrivit pentru spatiul dumneavoastra.
Sursa foto: homeandstyles.com
30 Septembrie 2013
A.I.
editor artline.ro